Actualitate

Diferentele salariale infierbinta din nou spiritele

Publicat: 17 iun. 1999

•Profesorii isi pierd rabdarea •Profesorii au blocat ieri intrarea in prefectura pentru a cere Cameliei Gavrila diferentele la legea bugetarilor •Contabilul Scolii 23 a fost zgiltiit cu masina cu tot pina a acceptat sa dea bani in plus la salarii, conform legii

Greva profesorilor din Iasi este din ce in ce mai „fierbinte”. Unul din motivele care intriga tot mai mult profersorii este acela ca la unele scoli din Iasi s-au dat diferentele salariale, conform legii bugetarilor. Ieri, Camelia Gavrila, inspector scolar general, a fost nevoita sa poarte o discutie pe aceasta tema cu profesorii care pichetau prefectura. Cei 300 de grevisti care se aflau in fata prefecturii au devenit foarte activi cind au vazut-o pe Camelia Gavrila intrind in prefectura. Aceasta venise pentru sedinta Consiliului de Administratie in cadrul careia trebuia sa prezinte planul de invatamint pentru anul 1999-2000. In timp ce aceasta se afla in sedinta profesorii au inceput sa huiduie si au cerut o intrevedere urgenta cu prefectul Florin Vitan si inspectorul scolar general al Iasului. Vazind ca nu obtin ceea ce vor, profesorii au trecut la fapte si au blocat pentru citeva zeci de minute intrarea in prefectura. Pentru a nu inrautati lucrurile, Camelia Gavrila si Florin Vitan au acceptat sa se intilneasca cu o delegatie a grevistilor, chiar daca prefectul nu intelegea cu ce ar putea ajuta el profesorii in conditiile in care mai avusese citeva intilniri cu ei. „Cea mai impetuoasa cerere a profesorilor a fost acordarea diferentelor salariale conform Legii 154. Acestia au spus ca inspectoratul a acordat preferential aceste diferente. Le-am explicat inca o data ca inspectoratul nu a dat nici o diferenta. Scolile care au acordat aceste sume au procedat intr-un mod mascat. Au cerut suplimentarea fondului de salarii si au dat diferentele”, ne-a spus Camelia Gavrila. Profesorii nu au fost insa convinsi ca inspectoratul nu are nici un amestec in acordarea diferentelor. Singurul lucru cu care s-au ales din intilnirea cu prefectul Florin Vitan si Camelia Gavrila au fost doua memorii cu revendicarile lor ce vor fi trimise de prefectura si inspectorat la MEN.

Profesorilor care au primit diferentele li se vor opri bani din salarii

Disperati sa primeasca si ei diferentele la legea 154, profesorii de la Scoala 15 au recurs la o metoda mai putin ortodoxa pentru a lua acesti bani. Zilele trecute ei au sechestrat in birou contabilul si conducerea scolii si nu le-au dat drumul de acolo pina nu au primit diferentele ce li se cuveneau conform legii bugetarilor. La Scoala 23, care este si centru de executie pentru mai multe insitutii de invatamint – profesorii de la scolile arondate au luat cu asalt masina contabillui. „Contabilul Scolii 23 a venit la mine si mi-a spus ca mai multi profesori au venit la el sa-i ceara diferentele. I-am explicat ca nu poate sa dea aceste sume, iar omul a plecat la scoala sa le comunice profesorilor pozitia inspectoratului. Dar, acestia nemultumiti de raspuns, au ridicat masina contabilului si au zgiltiit-o pina cind acesta a promis ca da banii. Ce putea sa faca?”, ne-a declarat Camelia Gavrila. Aceasta a mai precizat ca profesorii care si-au luat diferentelor, vor primi salarii mai mici sau deloc. „Unitatile care au acordat aceste diferente au folosit sume destinate pentru salariile curente, aspect ce se va rasfringe asupra salarizarii din lunile viitoare. Daca revendicarile privind diferentele la legea 154 vor fi aprobate prin hotarire de guvern, atunci nu vor fi probleme. Dar daca nu sosesc bani special pentru diferente, atunci sumele incasate pentru diferente vor fi oprite din salariile viitoare”, a incheiat Camelia Gavrila.
Simona RELEAloading...

Adauga un comentariu