Cancan ultimă oră

Dilema contabilului și cei 10 euro în plus. Problema de matematică care dă bătăi de cap tuturor

Publicat: 07 apr. 2020

Viața este grea în vreme de pandemie. Toate plăcerile pe care le aveau oamenii înainte au dispărut, iar drumul până la frigidere este ce mai mare aventură pe care o poți trăi.

Epidemia de coronavirus care a cuprins majoritatea țărilor a provocat panică generală. Pentru a opri virusul ce face ravagii și se transmite cu o viteză accelerată oamenii trebuie să se autoizoleze în case. Iar atunci când singurele drumuri pe care poți să le faci sunt între dormitor și sufragerie lucrurile devin grele.

Principalul dușman al celor ce se află în izolare este plictiseala. Faptul că oamenii au trebuit să renunțe la plimbările prin parc, la ieșitul la terasă și la întâlnirile cu prietenii a provocat o stare de apatie și letargie.

Însă, asta nu a durat mult pentru că oamenii sunt destul de inventiv și au găsit repede noi modalități de a se distra. Pin intermediul rețelelor de socializare a luat naștere un nou curent, acela al provocărilor. Internauții păstrează legătura și se amuză prin tot felul de joculețe.

Una dintre provocările devenite virale în ultimul timp este un exercițiu matematic înșelător ce îi solicită și enervează pe cei care încearcă să o rezolve. Problema matematică presupune niște calcule la prima vedere simple, dar ca îi pun în dificultate pe mulți.

Dintr-o sumă totală de 500 de euro sunt scăzute pe rând niște cheltuieli, însă problema intervine atunci când sumele cheltuite și banii rămași pe parcurs nu au același rezultat. Exercițiul poate fi văzut ca o problemă de matematică sau ca una de logică, însă oricum privești, rezultatul este același, câțiva nervi consumați și întrebarea fără răspuns: de unde vin cei 10 EURO în plus?

Această problemă matematică se numește „Dilema contabilului” și are un răspuns simplu: soldul rămas, niciodată, nu se adună, din punct de vedere contabil este irelevant.

Comentarii
  • Cheltuiesc 400 rămân 100
    Cheltuiesc 100 rămân 0

    Unde au dispărut 400 de euro?
    De unde a apărut ideea că suma cheltuită este egală cu suma de la rămâneri?
    V-a prostit învățătura?

  • Știind că toată lumea are 10 degete la ambele mâini sa incepem numărătoarea inversă afișand o singura mana.Sa incepem!zece,noua,opt,șapte șase!!!! plus cinci de la cealaltă mână egal 11. Perfect. Ai .11 degete

Adauga un comentariu