Actualitate

Dilema lui Raed Arafat a fost lămurită: Există interdicția de a consuma alcool după vaccinare

Publicat: 25 ian. 2021
raed arafat gesticuleaza la o conferinta de presa
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență Raed Arafat

Dilema șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a fost lămurită. Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC) susțin că s-a impus interdicția de a consuma alcool după vaccinare.

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că el crede că interdicția de a consuma alcool după vaccinare e mai mult o chestiune de folclor.

„N-am văzut așa ceva. Trebuie să vedem dacă se găsește sau dacă este doar folclor. Eu cred că e doar folclor”, a precizat Raed Arafat.

Medic rus: „Alcoolul poate face ca vaccinarea să fie ineficientă sau lipsită de sens“

Academicianul Viktor Tutelian, consultant nutriţionist pe lângă Ministerul Sănătăţii rus, atenţionează că alcoolul poate reduce sensibil imunitatea şi astfel poate face ca vaccinarea să fie ineficientă sau lipsită de sens. Celor care se vaccinează li se recomandă să renunţe la consumul de băuturi alcoolice timp de trei zile după vaccinare.

Femeile şi tinerele sunt sfătuite să amâne cu două-trei luni după vaccin planificarea unei sarcini sau efectuarea unei ecografii. Sarcina este un factor de risc în cazul infectării cu SARS-CoV-2, conform experţilor ruşi. Sunt expuse unui risc ridicat în special femeile cu comorbidităţi.

Cu toate acestea, Ministerul Sănătăţii din Rusia – la fel ca instituţiile din domeniul sănătăţii din alte ţări – subliniază că riscurile în cazul vaccinării sunt mult mai mici decât posibilele consecinţe ale infectării cu SARS-CoV-2.

Evitați umezirea locului în care a fost injectat vaccinul, precum şi băile publice şi saunele

Academicianul Viktor Tutelian a adăugat că trebuie să se evite timp de trei zile umezirea locului în care a fost injectat vaccinul, precum şi băile publice şi saunele. De asemenea, tot atâta timp ar trebui evitate activităţile fizice susţinute şi sportul.

Totodată, persoanele care au fost vaccinate împotriva COVID-19 ar trebui să acorde atenţie necesarului de vitamina D în organismul lor şi, dacă e nevoie, să elimine această deficienţă. Totodată, li se recomandă să consume alimente cu un conţinut ridicat de proteine.

„Vaccinul se administrează pentru a stimula producerea de anticorpi specifici, iar anticorpii sunt structuri proteice. De aceea este mare nevoie de proteine, adică ouă, carne, peşte. Este important ca acestea să nu lipsească din alimentaţia zilnică“, a precizat Viktor Tutelian.

Cum poate fi redus disconfortul produs de vaccinul anti-COVID-19

Reprezentanții CDC recomandă ca persoanele care resimt durere sau disconfort după vaccin să discute cu medicul curant despre administrarea unui medicament fără prescripţie medicală, cum ar fi ibuprofen sau paracetamol.

Pentru a reduce durerea şi disconfortul la locul administrării, poate fi aplicat un prosop curat, rece şi umed peste zonă. Este indicată folosirea sau efectuarea de exerciţii cu braţul.

Pentru a reduce disconfortul cauzat de febră, se recomandă consumul de lichide suficiente şi îmbrăcăminte lejeră.

Se impune apelarea medicului dacă roşeaţa sau sensibilitatea la locul administrării vaccinului creşte după 24 de ore şi dacă reacţiile adverse nu par să dispară după câteva zile.

De asemenea, Serviciul federal rus pentru supravegherea în domeniul protecţiei drepturilor consumatorilor Rospotrebnadzor recomandă ca cei cărora le-a fost administrat vaccinul să nu se expună la frig şi nici să se supraîncălzească, să evite stresul şi consumul de produse la care ştiu că au alergie.

Comentarii
  • De aceea au lasat ca Ieșenii sa meargă liber in R Moldova pt a alimenta cu motorina și benzina pt ca dorește ca Iasul sa se suprainfecteze cu virus adus din R Noldova.Fara măsuri de restricționare a micului trafic de frontiera Iasiul este in mare pericol de închidere. Domnule Prefect chiar nu va pasa de sănătatea noastră?Va rugam luați măsuri urgeeent in acest sens!!!

Adauga un comentariu