Secretele istoriei

Dimitrie Brandza, fondatorul Gradinii Botanice din Bucuresti

Publicat: 15 feb. 2015
3

Dimitrie (Demetrius) Brandza (10/22 octombrie 1846, Bivolu, azi Viisoara, Botosani – 3 august 1895, Slanic Moldova) a fost un medic, naturalist si botanist roman, membru titular al Academiei Romane. A fondat Gradina Botanica din Bucuresti, care astazi ii poarta numele.

Nascut pe plaiuri moldovene, dupa ce termina cursurile Academiei Mihailene, absolva pe cele ale Facultatilor de Stiinte Naturale si Medicina ale Universitatii din Paris, obtinand doctoratul, in 1869. Activeaza ca medic si profesor de botanica la Universitatea din Iasi. Este numit custode al Muzeului de medici si naturalisti din Iasi si are ocazia sa studieze colectiile muzeului de flora a Moldovei. In 1874, este transferat la Universitatea din Bucuresti, la catedra de Stiinte Naturale, desfasurand o activitate multilaterala. Aici studiaza colectiile doctorului Grecescu, un alt fost director al gradinii. In 1875 incepe sa dezvolte colectia botanica a Facultatii de Stiinte Naturale, iar un an mai tarziu este ales membru al societatii geografice romane.

Vezi si Florian Porcius, omul care a pus bazele botanicii romanesti

In 1879, in calitate de membru al Academiei Romane isi publica integral studiile. In 1882 obtine de la ministrul Aurelian dreptul de a infiinta o sectie botanica la Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” din Bucuresti. Pasiunea pentru botanica este concretizata in 1882 cand se desparte de catedra de Istorie naturala a Facultatii de Stiinte pentru a ramane profesor de botanica la o catedra nou formata cu aceasta ocazie. Elaboreaza manuale de zoologie, botanica si geologie. Este numit profesor si director al Gradinii botanice. In 1884 un incendiu distruge intreaga colectie de plante de la Muzeul de istorie naturala, ceea ce determina guvernul sa aloce fonduri pentru infiintarea unei gradini botanice la Cotroceni. De mentionat ca gradina botanica din acea perioada era pozitionata intre Universitatea Bucuresti si Biserica Rusa. In 1885 sunt incepute primele lucrari la noua gradina din Cotroceni, fiind ridicata cladirea institutului botanic si amenajate gradinile din preajma sa.

Vezi si Amprentele lasate dupa asediul Leningradului

Este preocupat, de asemenea, de problemele sanatatii publice, publicand lucrari despre folosirea unor plante in medicina si despre trichineloza.

In 1895 Dimitrie Brandza moare la Slanic Moldova la numai 49 de ani

Adauga un comentariu