Scriitori

Dimitrie Stelaru un Edgar Allan Poe al romanilor

Publicat: 23 sept. 2013
3
Dimitrie Stelaru, poetul vagabond al literaturii romane, profet al poeziei „In deznadejdea secolului douazeci”, este readus in centrul atentiei de o carte proaspat aparuta la Editura Casa Cartii de Stiinta, din Cluj: „Dimitrie Stelaru si paradigma poetica a anilor ’40”, autor Marius Nenciulescu. Volumul – ce beneficiaza de sugestive ilustratii – ofera, in premiera, o analiza critica a operei autorului, in integralitatea ei.
In plus, este ilustrata perioada 1937-1947, cand Emil Botta (cunoscut publicului larg ca actor, din filme precum Dacii, Columna, Reconstituirea), M. R. Paraschivescu, Geo Dumitrescu, C. Tonegaru, Radu Stanca, St. Aug. Doinas, D. Stelaru etc. au instaurat in literatura romana o noua paradigma poetica, al carei principal punct de reper il reprezinta depasirea radicalismului modernist.
Debut interbelic
Dimitrie Stelaru a debutat in anul 1938, in plina epoca de glorie a culturii romane, cand subsidiile acordate cu generozitate de fundatiile regale au generat o efervescenta culturala care a permis punerea in valoare a geniului unor autori precum Lucian Blaga, dar si afirmarea tinerilor din generatia lui Mircea Eliade, Eugen Ionescu ori Emil Cioran. Primul volum s-a numit „Preamarirea durerii”, semnat cu un alt pseudonim, D. Orfanu, potrivit romanialibera.ro.
Au urmat volume precum „Noaptea geniului”, din 1942, ori „Ora fantastica”, din 1944. Dupa o scurta perioada de deruta, generata de instaurarea regimului comunist, Dimitrie Stelaru a continuat sa publice versuri si in anii bolsevismului. El a cautat sa fuga de realitatea tot mai tiranica in versuri care exprimau o inocenta infatuata. Apreciat la inceput de lumea literara, Dimitrie Stelaru s-a indreptat tot mai mult catre periferia societatii. Astfel ca sfarsitul sau a fost unul cu adevarat potrivit cu reputatia sa de poet vagabond. Din pacate, istoria literaturii romane nu i-a rezervat pana acum decat un loc marginal, nepotrivit cu faima sa de odinioara sau cu valoarea unor dintre creatiile sale.   
Ce carti a publicat Dimitrie Stelaru
„Preamarirea durerii” (semnat: D. Orfanu) – 1938
„Noaptea geniului” – 1942
„Ora fantastica” (poeme cu o planeta de poet nou de Eugen Lovinescu) – 1944
„Cetatile albe” – 1946
„Mare incognitum”
„Zeii prind soareci”
„Coloane”
Adauga un comentariu