National

Din 2013 elevii vor decide cum dau examenul de Bacalaureat

Publicat: 01 sept. 2012
1

Incepand cu anul 2013, elevii de clasa a XII-a vor putea alege între doua tipuri de Bacalaureat. Bac-ul national va fi adresat celor care vor sa urmeze studii universitare, în timp ce Bac-ul profesional va fi adresat celor care vor sa intre pe piata muncii. Anuntul a fost facut sambata de catre ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

Bacalaureatul profesional, noutatea examenului de anul viitor se va adresa cu precadere absolventilor de licee cu profil tehnologic, dar va putea fi ales si de catre candidatii celorlalte unitati de învatamant.

Acest tip de examen va contine în mod obligatoriu si o proba practica, precum si un examen scris care va privi cunostintele antreprenoriale. Per ansamblu, un bacalaureat mai accesibil pentru absolventii de liceu, care vor avea astfel sanse mai mari de reusita la examenul maturitatii. Exista însa si un inconvenient. Bacul profesional nu va permite urmarea studiilor universitare, cei care vor obtine o astfel de diploma fiind nevoiti sa intre pe piata muncii.

„Din dezbaterile pe care le-am avut în teritoriu si cu directorii de scoli din  Capitala se contureaza ideea unui bac profesional. Vom avea bacul national cu aceleasi probe, iar bac-ul profesional vrem sa-l gandim ca o forma de finalizare pentru cei care vor sa mearga în productie si le dam o certificare a capacitatilor lor. Continutul, probele de competente raman aceleasi ca la bacul national, adaugam o proba practica prin care crestem gradul de profesionalizare si un examen scris legat de educatia antreprenoriala. Ca urmare, pentru aceasta formula de bac pot opta si elevii din liceele teoretice. Este optiunea elevului ce decide, daca merge în învatamantul superior va opta pentru bacul national, daca merge pe piata muncii va opta pentru bacul perofesional. Luni vom avea o prima discutie la Comisia de Invatamant din Senat unde se afla o OUG care priveste bacul”, a explicat Ecaterina Andronescu.

Despre introducerea bacalaureatului diferentiat s-a pronuntat în aceasta saptamana secretarul de stat pentru învatamantul preuniversitar. Stelian Fedorca a declarat, miercuri, într-o conferinta de presa organizata la Constanta ca masura trebuie luata întrucat exista candidati care primesc aceleasi subiecte, dar care nu au acelasi numar de ore la materia respectiva.

„Dupa o consultare cu toti cei implicati în acest proces vom lua o decizie referitoare la examenul de bacalaureat diferentiat. De ce ne-am gandit la aceasta varianta? Va dau un exemplu. Elevii de la filiera teoretica au 40 de ore pe saptamana în cei patru ani de liceu, iar cei de la filiera tehnologica au 25 de ore pe saptamana. De asemenea, cei de la filiera tehnologica au mai putine saptamani de scoala, cu trei – cinci saptamani mai putine si sa nu uitam ca la începutul lui 2012 unde s-au pierdut trei saptamani cu acea evaluare la toate materiile, iar numarul de ore de pregatire pentru elevi a fost mult mai mic. Cu toate acestea, subiectele sunt aceleasi”, a declarat Stelian Fedorca.

Adauga un comentariu