Actualitate

Din cauza acestei greseli, cei care locuiesc la bloc ar putea plati sanctiuni drastice

Publicat: 27 aug. 2015
1

@ Modificarile legislatiei vor aduce amenzi drastice pentru iesenii care locuiesc la bloc si nu respecta regulile de trai intr-un condominiu @ In momentul de fata, sincopele din regulament dau mari batai de cap proprietarilor de apartamente, iar o simpla inundatie poate duce la avarierea tuturor apartamentelor

Legea care se refera la organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari ar putea fi schimbata in viitorul apropiat, iar odata cu aceasta se vor inaspri si sanctiunile aplicate celor care nu respecta regulile de trai in condominii. Una dintre cele mai dese probleme intalnite in momentul de fata este aceea a apartamentelor nelocuite, unde pot aparea avarii la retelele de apa care duc automat la inundatii. Legea 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari nu permite accesul nimanui intr-un apartament in care a survenit o avarie, daca proprietarul nu isi da acceptul. Spre exemplu, in cazul in care proprietarul este plecat din tara, iar conducta de apa se sparge in interiorul apartamentului, este ilegal ca cineva din cadrul asociatiei sa intre pe proprietatea respectiva.

„Inainte exista aceasta posibilitate in cazuri de urgenta, insa in momentul de fata nu se mai poate intra in apartamentul cuiva pentru astfel de situatii. In anii precedenti, in cazul unei inundatii spre exemplu, presedintele de asociatie sau administratorul impreuna cu o comisie formata din proprietari decideau daca se sparge usa apartamentului unde sunt probleme pentru a se putea remedia avaria si se anunta politistul responsabil, sectoristul la vremea respectiva. Aceasta posibilitate de acces in interiorul unui apartament nu mai exista insa, iar acest lucru poate crea probleme”, explica Dumitru Bucur, presedintele Grupului Asociatiilor de Proprietari si Locatari (AGAPL) Iasi.

Ce sanctiuni vor primi locatarii care isi inunda vecinii

In momentul de fata, reprezentantii locatarilor si a proprietarilor de apartamente lucreaza la o noua legislatie care sa imbunatateasca Legea nr. 230 din 2007 privind organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari. Aceasta noua legea ar trebui sa vina mai mult in avantajul persoanelor fata de vechea lege, care are multe sincope. „In noua lege a asociatiilor de proprietari la care lucram, s-a discutat ca ar fi benefic sa existe o modalitate pentru a evita situatiile de acest gen pentru ca nu poti avaria toate apartamentele pentru ca la unul este inundatie si nu o poti opri. De asemenea, in noua lege este foarte probabil sa se impuna amenzi de pana la 100 milioane lei vechi din partea autoritatilor celor care inunda apartamentele vecinilor. Discutiile sunt destul de avansate referitor la noua lege a asociatiilor de proprietari, s-a discutat mai ales la nivelul ministerului, insa parlamentarii sunt cei care hotarasc”, a mai explicat Dumitru Bucur, presedintele AGAPL.

Comentarii
  • Cateva gospodine din minister, cu curul mare si mintea mica, fara cele mai elementare notiuni tehnice, au conceput modificarea legii 230. Ar trebui ca orice marlan care se muta intr-un bloc sa fie obligat sa treaca pe la comitetul asociatiei si sa semneze ca a luat cunostinta de schema de rezistenta a cladirii si ca orice gaura in stlpi, grinzi, boiandruci, zidarie portanta corespunde cu ani grei de puscarie. Si executantul sa stea in celula cu beneficiarul.

Adauga un comentariu