Stiri si curiozitati

Din ce culori se face mov

Publicat: 24 feb. 2021
Reprezentare grafică pentru culoarea mov
Reprezentare grafică pentru culoarea mov

De câte ori te-ai întrebat „din ce culori se face mov“? Omul percepe doar trei culori de bază. Restul culorilor, a nunațelor și a tonurilor de culoare pornesc de la cele trei culori galben, roşu şi albastru.

La cele trei culori primare se adaugă negru, care dă gradul de întunecare, respectiv albul, care să gradul de luminozitate.

Culoarea mov sau violet se găsește foarte rar în natură. Aceasta se obține prin amestecarea culorilor roșu și albastru.

Ce simbolizează culoarea mov

Simbolistica acestei culori este pasiunea care se stinge. În cromatică, movul este considerat o culoare rece. Culoarea mov este asociată poate pe nedrept cu indiferența și nepăsarea.

Culoarea mov, dar în nuanța de purpură, este considerată culoarea regilor, fiind des folosită de monarhia din mai multe țări. Culoarea mov  fost aleasă de familiile regale din mai multe țări deoarece simbolizează luxul, bogăția și sofisticarea.

Pentru cei îndrăgostiți, movul este perceput ca o culoare a romantismului, pasiunii și emoțiilor.

Culaorea mov este considerată un bun remediu pentru persoanele pentru persoanele atee sau pentru cele mai puțin credincioase. Poate de aceea este culoarea folsoită la veșmântul cardinalilor. Movul este bun și pentru acele persoane care sunt demoralizate și refuză să mai creadă în ceva. Purtatea culorii mov le readuce speranța și le asigură o deschidere către noi orizonturi spirituale.

În horoscop, culoarea mov este asociată cu zodia Fecioară, fiind asociată melancoliei tipice Fecioarelor.

Culoarea mov corespunde chackrei capului – coroana – care este asociată onoarei, demnității, respectului de sine, continuității și speranței.

Cum să obțineți culoarea mov amestecând vopsele

Pentru a obține culoarea mov se amestecă, de obicei, vopsea roșie și albastră. Pentru nuanțe, de la alb-liliac subtil la purpuriu profund, totul depinde de gradul de luminozitate al benzii. La vopsea, totul depinde de plinătatea și saturația liliacului și a nuanțelor sale.

Culoarea mov este populară în diverse dezvoltări de design, fie că este vorba de design vestimentar sau de apartament.

Movul este culoarea preferată a stilului provensal, care provine din zona rustică franceză Provence.

Cu ce se asortează movul

Culoarea mov se asortează destul de ușor și paote fi purtat alături de culori neutre, precum alb, negru, gri sau bej. Sunt designeri care recomandă și denim, care este considerat de asemenea neutru în modă.

Deoarece se obține din combinația dintre roșu și albastru, movul este ușor de combinat cu aceste două culori.

În combinație cu albastru, movul creează o combinație rece. Nu la fel stau lucrurile în cazul combinației dintre mov și roșu, care este considerată o combinație caldă, ușor agresivă. Combinația movului cu albastru emană calm și prospețime, în timp ce combinația cu roșu este cu un puternic impact emoțional.

Pentru o combinație reușită, poți asorta movul cu cele două culori adiacente, fucsia, adică mov-roșcat, și indigo, adică mov-albăstrui.

Culoarea care complementează cel mai bine movul este galben.

Care este deosebirea dintre mov și violet?

Movul este prima în ordinea culorilor calde ale spectrului cromatic, în timp ce violetul este ultima culoare din paleta de culori reci ale spectrului cromatic

Violetul este o culoare rece și sobră, ce are capacitatea de a imprima severitate unui decor, în timp ce movul este cald și prietenos.
Adauga un comentariu