Local

Din ce în ce mai multe cadre medicale optează pentru vaccinarea anti-COVID-19 la Iași! Cei programați pentru prima doză la sfârșitul lunii ianuarie trebuie să mai aștepte încă o lună

Publicat: 04 feb. 2021
Vaccinare anti-COVID-19 -cadre-medicale
Vaccinare anti-COVID-19 a unor cadre medicale

Numărul cadrelor medicale care s-au înscris pentru vaccinarea anti-COVID-19 s-a dublat la Spitalul de Neurochirurgie „Prof. dr. Nicolae Oblu” din Iași în ultimele trei săptămâni. Pentru prima doză, cei programați în perioada 28 ianuarie – 8 februarie 2021 au fost amânați până în luna martie

Numărul cadrelor medicale care doresc să se vaccineze cu prima doză de vaccin anti-COVID-19 în Iași crește de la o zi la alta. Dacă la începutul primei etape a campaniei de vacinare erau circa 40 la sută din totalul personalului medico-sanitar, în prezent s-a ajuns la circa 60 la sută. Odată cu apariția vaccinului anti-COVID-19, atât cadrele medicale, cât și populația generală se arăta în mare parte sceptică.

Listele pentru vaccinare se ocupau treptat, însă mulți s-au decis să se vaccineze prin puterea exemplului. După ce au văzut că alți colegi au primit prima doză și că nu au fost complicații sau reacții adverse grave, s-au decis să se programeze. În această perioadă însă, campania de vaccinare a venit cu o serie de modificări. Din cauza numărului insuficient de doze, chiar și cadrele medicale, incluse în prima etaptă de vaccinare, care nu au primit încă prima doză, trebuie să mai aștepte aproape o lună pentru a se imuniza.

Cadrele medicale sunt reprogramate pentru prima doză de vaccin anti-COVID-19

În perioada 28 ianuarie – 8 februarie 2021, campania de vaccinare anti-COVID-19 continuă cu persoanele de peste 65 de ani, atât din centrele rezidențiale, cât și nedeplasabile, și cu persoanele care intră la rapel. Cadrele medicale care nu au primit prima doză de vaccin până la sfârșitul lunii ianuarie au fost reprogramate peste 3-4 săptămâni.

„Cadrele medicale programate pe platforma de vaccinare anti-COVID-19 sunt programate pentru administrarea primei doze în primele două zile ale lunii februarie 2021. Au fost reprogramate și patru săptămâni mai târziu. Unii au fost programați după 20 februarie, alții chiar până pe 8 martie. Prioritar pentru noi acum este să folosim dozele de vaccin pe care le primim pentru rapel sau pentru persoanele peste 65 de ani cu probleme de sănătate”, spune Iulian Cozianu, asistentul medical-șef al Spitalului de Neurochirurgie Iași.

Circa 50 la sută dintre cadrele medicale de Spitalul de Neurochirurgie din Iași s-au înscris pentru vaccinarea anti-COVID-19

După ce o parte din personalul medical a făcut prima doză de vaccin anti-COVID-19 la Spitalul de Neurochiurgie din Iași, alte 80 de cadre medicale s-au programat pentru vaccinare în mai puțin de trei săptămâni. Din totalul de 710 angajați ai unității medicale, circa 340 s-au programat pentru vaccinarea anti-COVID-19.

„Noi am început cu niște liste în decembrie 2020, când erau circa 195 de doritori pentru prima doză de vaccin anti-COVID-19 incluși în prima etapă. După două zile de când s-a început vaccinarea cu primele cadre medicale s-au mai înscris alte 65 de persoane. S-au vaccinat cu prima doză de pe 4 ianuarie 2021, când a început, 260 de cadre medicale, iar până astăzi avem aproape 340 de doritori în total. Pe data de 2 februarie s-a încheiat rapelul cu cele 260 de persoane. Urmează ca, după ce apar suficiente doze de vaccin, să intre și restul cadrelor medicale la imunizarea cu prima doză. Treptat ne îndreptăm către un procent de peste 50 la sută din totalul cadrelor medicale din cadrul Spitalului de Neurochirurgie din Iași care doresc să se imunizeze, ceea ce este foarte bine”, adaugă Iulian Cozianu.

Infecția cu COVID-19 sau vaccinul anti-gripal sunt motive pentru care s-au programat mai târziu în campania de vaccinare

Nu doar la Spitalul de Neurochirurgie din Iași s-au înscris mai multe cadrele medicale după ce au văzut că ceilalți colegi au efectuat prima doză. Și la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași s-au înscris peste 50 de cadre medicale pe parcursul lunii ianuarie. Motivul pentru care au amânat programarea la vaccinare nu a fost doar faptul că erau indeciși. Mulți nu au trecut de perioada de 30 de zile de la infecția cu coronavirus sau de la vaccinarea împotriva gripei de sezon.

„Dintre cei care nu s-au vaccinat cu prima doză de vaccin în perioada 4 – 28 ianuarie 2021, când au putut să facă acest lucru, fie nu aveau minimum 30 de zile de infectarea cu coronavirus, fie nu au avut 30 de zile de la vaccinarea anti-gripală, fie nu au avut dorința de a se vaccina. Dacă în primele zile ale campaniei erau circa 40 la sută dintre cadrele medicale din Iași care doreau vaccinarea anti-COVID-19, acum sunt circa 60 la sută”, a specificat Iulian Cozianu, asistentul medical-șef al Spitalului de Neurochirurgie Iași.

Comentarii
Adauga un comentariu