National

Din ce in ce mai multi parinti, dezamagiti fiind de sistemul de invatamant din Romania, decid sa devina chiar ei profesorii propriilor copii

Publicat: 13 sept. 2018
1

Sute de parinti nemultumiti de sistemul de invatamant romanesc aleg sa faca educatie acasa. Parintii se transforma in profesori, iar orarul este diferit de la o saptamana la alta. Cursurile sunt de cele mai multe ori online sau in aer liber.

Exact ce i se potriveste fiecaruia dintre copii, spun parintii. E un tablou perfect pentru cei din strainatate, dar care in Romania nu este reglementat in niciun fel de Ministerul Educatiei.

Kamilla, Agnes, Klara, Csilla si Bibor sunt cele cinci fete ale familiei Kasabian. In sala de clasa amenajata in casa din Craesti, judetul Cluj, fiecare are masa ei. Si, la fel ca la scoala, exista o tabla. Dar asemanarile se opresc aici. 

"Avem o curricula pe care o urmarim, pe an, eu impart pe saptamani, ei sunt inscrisi la o forma de invatamant din State. Acolo am fost intr-o comunitate mai mare de homeschooling", explica o mamica.

In Romania, mama lor, de profesie medic veterinar, le preda lectii.  Fetele nu primesc extemporale si nici teme pentru acasa, la sfarsitul orelor. Si totul este relaxant. Au timp sa-si dezvolte pasiunile.

Kamilla – cea mai mare dintre ele – este singura care a iesit din sistemul homeschooling si a aflat cum poate fi integrata in sistemul de invatamant romanesc. A mers la liceul de muzica din Cluj-Napoca cu diploma de absolvire emisa de scoala din Statele Unite ale Americii. Liceul i-a mai cerut insa sa mai treaca prin cateva examene. 

Kamilla: "M-am adaptat foarte usor in programul de liceu de stat. Acum sunt in clasa XI-a. Instrumentul principal este viola, secundar pianul."

Desi in state ca Austria, Danemarca, Finlanda, Franta, Statele Unite sau Islanda homeschooling-ul este reglementat, in Romania suntem inca departe de asa ceva: 

Legea Educatiei Nationale spune ca parintele este obligat sa ia masuri pentru scolarizarea copilului in invatamantul obligatoriu. Daca nu, poate fi sanctionat cu amenda de la 100 si 1.000 de lei. 

Si ca sa nu fie pedepsiti de lege, multi parinti isi inscriu copiii la scoli din strainatate. este si singura varianta in care ei ar putea sa revina in sistemul de invatamnt romanesc. Desigur, si daca trec examenele de echivalare. 

In afara de lege, parintii trebuie sa fie constienti si de dezavantajele predarii acasa, spun specialistii: 

Jeni Chiriac, psiholog: "Daca nu ii mijloceste copilului contexte sociale in care el sa interactioneze, sa se pozitioneze in raport cu copiii de varsta lui pot exista probleme de integrare, adaptare, comunicare."

Irene Oproescu face homeschooling cu cei doi copii de mai bine de cinci ani si spune ca avantajele sunt uriase.

Irene Oproescu: "Astronomie, fizica, am descoperit ca pot sa fac cu ei tur de muzee, sa ii duc sa absoarba in mod organic, fara sa toceasca din carti niste notiuni pe care sa le uite foarte repede."

Bogdan este pasionat de programare, iar Julia de dans si arta digitala.

Costurile scolii de acasa depind cel mai mult de cate cursuri face copilul. Pot ajunge si pana la o mie de lei pe luna. Sau pot fi gratuite, daca parintii folosesc materiale de pe internet. 

Adauga un comentariu