Economic Local

Din februarie, agricultorii pot accesa fondurile europene

Publicat: 10 ian. 2008
1

• In luna februarie vor aparea ghidurile solicitantului pentru proiectele de accesare a fondurilor europene nerambursabile pentru dezvoltare rurala si pescuit, iar din martie vor putea fi depuse proiectele

Vesti bune pentru agricultori: in luna februarie vor aparea ghidurile solicitantului pentru proiectele de accesare a fondurilor europene nerambursabile pentru dezvoltare rurala si pescuit, iar din martie vor putea fi depuse proiectele. Agricultorii vor putea beneficia de primii bani de la Uniunea Europeana. Platile acordate agricultorilor din fonduri europene vor fi efectuate gradual, pe durata mai multor luni, pentru ca numarul fermierilor care au dreptul la subventii este foarte mare si nu vor putea fi acordate toate subventiile in acelasi timp. Sumele, care se ridica la aproape 440 de milioane Euro, reprezinta subventiile din banii acordati de Uniunea Europeana aferente anului 2007.

Agricultorii ieseni vor primi o plata unica de 50 Euro pe hectar din fonduri europene. La aceasta suma se adauga si platile nationale complementare: cele decuplate de productie, in valoare de 47 Euro pe hectar, cele separate pentru zahar in valoare de 77 Euro pe hectar, pentru suprafetele cultivate cu sfecla contractate cu fabricile de zahar. Fermierii vor primi 41 Euro pentru fiecare tona la culturile de in si canepa. Pentru a beneficia de subventiile europene, agricultorii trebuie sa mentina terenul in bune conditii agricole si de mediu. Subventiile vor fi acordate numai pentru acele suprafete care au fost deja verificate si certificate de catre auditori independenti. Reprezentantii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Iasi sustin ca vor depune toate eforturile pentru a accesa cat mai multe fonduri europene la nivel de judet. „Vom continua campania de informare in comunele din judet. De asemenea, vom sprijini trei tineri fermieri in realizarea unui proiect eligibil. Vrem astfel sa ii determinam pe tinerii plecati la munca in strainatate sa investeasca banii in agricultura si sa beneficieze de sprijinul financiar acordat prin fondurile structurale pentru dezvoltarea sau modernizarea fermelor”, a declarat Constantin Arustei, director executiv al DADR Iasi.

Comentarii
Adauga un comentariu