News Flash:

Din martori, inculpaţi

9 August 2010
897 Vizualizari | 0 Comentarii
Incepe procesul martorilor "cheie" din dosarul crimei de la Poienari. Dosarul a intrat pe rolul Judecătoriei Piatra Neamţ, săptămîna trecută, iar primul termen a fost stabilit pentru 29 octombrie. Tot săptămîna trecută a fost întregistrat, la Curtea de Apel Bacău, recursul declarat de nepoata victimei, în acest caz magistraţii stabilind ca prima şedinţă de judecată să fie pe 28 septembrie. Cum cele două cauze se leagă - pentru că poliţiştii n-ar fi fost achitaţi dacă sătenii, acuzaţi acum de mărturie mincinoasă, n-ar fi fost loviţi brusc de amnezie - rămîne de văzut dacă judecătorii Curţii de Apel Bacău nu vor aştepta finalizarea procesului de la Piatra Neamţ, pentru a da o soluţie în cauză.
Moartea lui Constantin Avădănii a devenit un caz special, pentru că cei acuzaţi de uciderea sa au fost tocmai poliţiştii care lucrau la vremea aceea (august 2008) în comună. Bărbatul, căruia îi ştiau de frică toţi vecinii, s-a certat cu o femeie care lucrează în primărie, iar ea a chemat poliţiştii să-l liniştească. Oamneii au văzut cînd Avădănii a fost bătut şi încătuşat, apoi dus la post. A doua zi, concubina lui care fusese plecată din localitate, l-a găsit "umflat şi negru" şi a chemat ambulanţa să-l ducă la spital. Medicii l-au operat, dar n-au reuşit să-l mai salveze. Era zdrobit tot înăuntru. Ancheta a fost făcută prost din start. Procurorul Dorin Cautiş a început cercetarea la faţa locului la o săptămînă după comiterea faptei, n-a ridicat hainele victimei şi a pozat uliţa şi treptele postului de poliţie de care bărbatul s-ar fi lovit în cădere. După ce că dosarul era "subţire", principalii martori Marta Niţă şi Iulian Niţă (n-au nici o legătură de rudenie), vecini de-ai lui Avădănii, s-au răzgîndit pînă la proces, iar în faţa instanţei au declarat că n-au văzut cînd poliţiştii l-au lovit pe bărbat. Agenţii George Tîrşă şi Gabriel Petrache au fost achitaţi, pe motiv că fapta a fost comisă de altcineva, pentru că instanţa n-a avut suficiente probe ca să-i condamne. Nepoata victimei a declarat recurs, iar martorii au fost cercetaţi pentru că au minţit. şi, acum, trimişi în judecată.
La cîteva zile după achitarea poliţiştilor, am fost la Poienari şi am vorbit chiar cu martorii "cheie". Amîndoi sînt săraci lipiţi pămîntului. Femeia locuieşte într-un bordei şi s-a declarat sătulă de subiect încă de la prima întrebare. A ajuns să-i fie milă de poliţişti, că sînt purtaţi pe drumuri: : Dacă ştiam care e treaba la vale nici nu ieşeam. Mă duceam la nepoata mea şi aşa am trecut pe lîngă ei. Am văzut cum l-a ridicat de jos şi l-a băgat în maşină. Noi atîta ştim. Am fost audiată nu ştiu de cîte ori. Era cu capul la deal şi cu picioarele la vale. Şi atîta am văzut cînd l-au ridicat. Acu' e mai bine că e linişte şi pe uliţa noastră. Nu puteam să ieşim din casă de răul lui. Cînd era beat, scrîşnea din măsele şi începea să zbiere de te băga în boală. O bătea de o nenorocea pe femeia lui, aia cînd scăpa din mîinile lui se ascundea pe unde putea şi pe urmă el o căuta pe la vecini. A venit o dată şi în curte la mine, noroc c-am închis uşa, că intra în casă. Toţi de pe uliţă se temeau de el. Acum nepoată-sa vrea bani de la poliţai, am înţeles. Eu nici nu-i cunosc, da-s băieţi tineri şi-i poartă pe drumuri pentru el".
Iulian Niţă nu crede că "poliţaii" sînt chiar aşa de buni, deşi în faţa instanţei le-a ţinut partea, în sensul că n-a mai povestit "chiar tot": "Cum să-i găsească nevinovaţi? L-o bătut! Şi ultima oară, după ce mi-a spus că mă arestează pe mine, am spus ce-am văzut drept şi adevărat. Uite aici eram, la colţul casei. Ăla de la Pînceşti, că nu ştiu cum îl cheamă, dădea cu picioarele în el. Celălalt se uita. Peste vreun sfert de oră l-au urcat în maşină şi l-au dus nu ştiu unde. Pe urmă, poliţistul ăla a venit la mine de vreo trei ori. Că-mi dă bani, să ţin cu ei, că şi-aşa era un rău. Era rău, e adevărat, dar nu trebuia omorît. Eu n-am vrut să iau banii de la el, că mă bate Dumnezeu. E o viaţă de om. Să răspundă ei, că ei ştiu ce-au făcut cu el. La început am ţinut cu ei, că mi-a fost frică. Am cinci copii. Acuma, ultima dată, am spus drept".
Numai că ultima oară, cînd a spus "drept", Iulian Niţă era cercetat deja pentru mărturie mincinoasă. Şi are mari şanse să fie condamnat pentru că, de frică sau nu, a minţit într-adevăr. La fel ca şi Marta. Dar măcat a meritat! Poliţiştii n-au fost arestaţi nici o zi şi au fost achitaţi pentru o crimă nedovedită. Incă.
(Sursa - Ceahlaul)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4215 (s) | 22 queries | Mysql time :0.307115 (s)