Destinatii turistice

Dinozauri in Transilvania. Pazea!

Publicat: 11 ian. 2012

Transilvania se poate mandri cu un fenomen unic in lume: dinozaurii pitici de la Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului.

Mandrie, mandrie, dar la cum a evoluat stiinta si tehnica, daca se gaseste vreun savant nebun sa aduca putina forfota in „cimitirul” din Hateg?!

Ca majoritatea descoperirilor si aceasta din Transilvania a avut loc intamplator. Primele schelete de dinozaur au fost gasite in 1895, de Elek Nopcsa, sora baronului Franz von Nopcsa, in apropierea castelului din Sanpetru, unde locuia.

Sapaturile au fost continuate de Franz von Nopcsa si au constituit baza cercetarilor sale ulterioare. Studiile sale despre diferitele specii de reptile preistorice, din Transilvania de azi, au reprezentat o contributie importanta la completarea istoriei dinozaurilor.

De lucrarile si materialele descoperite in Transilvania se bucura acum, Muzeul National de Istorie Naturala din Londra si Muzeul de Stiinte Naturale din Budapesta, carora Nopcsa le-a vandut, respectiv donat.

Cercetarile au fost reluate si continuate mult mai tarziu, in 1977, de catre profesorul specialist paleontolog Dan Grigorescu, impreuna cu Zoltan Csiki, un student al sau.

Cea mai importanta descoperire din Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului

Cea mai importanta descoperire din Hateg, „tara” dinozaurilor, a fost scheletul unui exemplar din ordinul reptilelor inaripate, apartinand speciei pterozaurienilor.

Aratarea masura nu mai putin de 12 metri si avea aripile asemenea celor de liliac. Batranele oase au traversat ere socotite in peste 70 de milioane de ani, provenind dintr-un timp ulterior jurasicului si anume cretacic.

Pe langa reptila zburatoare uriasa, in Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului s-au mai descoperit 4 specii de dinozauri carnivori si 4 de dinozauri ierbivori, alaturi de fosilele unui crocodil, unei broaste testoase, unor mamifere, pesti si amfibieni.

Vizitati Geoparcul Dinozaurilor Tara Hategului si veti parcurge in clipe infiorate varstele Pamantului.

Sursa: skytrip.roloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit