Stiri medicale

Dioxidul de titan nu mai este considerat sigur ca aditiv alimentar, conform EFSA

Publicat: 10 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Dioxidul de titan nu mai este considerat sigur ca aditiv alimentar conform EFSA
Dioxidul de titan este o substanță autorizată ca aditiv alimentar (E171) în produsele alimentare.

În urma unei reevaluări, EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară) consideră că dioxidul de titan, utilizat ca aditiv în alimente sub denumirea E171, poate avea efecte negative asupra sănătății consumatorilor. În cauză: presupusul său efect genotoxic prezentat de mai multe studii științifice. Acum depinde de statele membre să ia în considerare această opinie și să decidă interdicția acesteia, ca in Franța.

Dioxidul de titan este o substanță autorizată ca aditiv alimentar (E171) în produsele alimentare, în special în cele de cofetărie, produse de panificație și sosuri. Este, de asemenea, utilizat în produse cosmetice, vopsele și medicamente. Dar, deși guvernul francez a decis să îl interzică de la 1 ianuarie 2020 numai pentru produsele alimentare, acesta este încă într-adevăr inclus în lista aditivilor alimentari autorizați la nivel european. Acesta este motivul pentru care avizul Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a fost așteptat cu nerăbdare.

Agenția tocmai a decis că „nu mai poate fi considerată sigur ca aditiv alimentar„. Acest aviz constituie o actualizare care modifică rezultatele evaluării anterioare a EFSA din 2016, care a evidențiat necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a umple lipsurile de date. Unul dintre înalții săi oficiali, prof. Maged Younes, indică faptul că „un element decisiv pentru a ajunge la această concluzie a fost că nu am putut exclude problemele de genotoxicitate care ar putea apărea din consumul de particule de dioxid de carbon”. Acest termen se referă la capacitatea unei substanțe chimice de a deteriora ADN-ul, materialul genetic al celulelor.

„Nu am reușit să stabilim un nivel sigur pentru aportul zilnic”

Cu toate acestea, deoarece genotoxicitatea unei substanțe poate provoca efecte cancerigene, este crucial să se evalueze potențialul efect genotoxic al unei substanțe înainte de a decide asupra siguranței acesteia. Aici, riscul este legat de faptul că după ingestia orală, particulele de dioxid de titan se pot acumula în organism. Prof. Matthew Wright, președintele Grupului de lucru E171 al EFSA, adaugă:

„Deși dovezile pentru efectele sistemice toxice nu au fost complet concludente, pe baza noilor date și a metodelor îmbunătățite utilizate, nu am putut exclude o problemă de genotoxicitate și nu am putea stabiliți un nivel sigur pentru aportul zilnic al acestui aditiv alimentar.”

EFSA subliniază că această evaluare a fost efectuată luând în considerare câteva mii de studii puse la dispoziție de la evaluarea anterioară din 2016, „inclusiv noi dovezi și date științifice privind nanoparticulele. Experții săi științifici au folosit, de asemenea, date elaborate în 2018 de către comitetul științific EFSA pentru nanotehnologii, aplicându-le la evaluarea siguranței aditivilor alimentari. Acest lucru a făcut posibilă stabilirea faptului că „dioxidul de titan E171 conține cel mult 50% din particule de dimensiuni nanometrice (adică mai puțin de 100 nanometri) la care consumatorii ar putea fi expuși.”

Când va exista o opinie clară despre medicamente și produse cosmetice?

Agenția, a cărei opinie servește doar pentru a ghida decizia Comisiei Europene și a statelor membre, precizează, totuși, că evaluarea se concentrează pe riscurile TiO2 ca aditiv alimentar și nu pe cele asociate cu alte utilizări.

Adauga un comentariu