Actualitate

Dioxina, o otrava cu multe semne de intrebare

Publicat: 14 iun. 1999

Recent izbucnit, scandalul carnii de pui infestate cu dioxina urmeaza tiparele, se pare, unui alt scandal – cel al vacilor nebune. Ca si precedentul, noul scandal a dus la retragerea de pe pietele europene (inclusiv in Romania, acolo unde a fost cazul) a produselor importate din Belgia – suspectate de a fi infestate. Per total, au avut de pierdut importatorii, angrosistii, detailistii si – evident – producatorii.
Semnele de intrebare care apar sint stirnite de citeva neclaritati. „Carne de pui din Belgia” nu indica in nici un fel producatorii sau producatorul respectiv; de altfel, nu au fost date nici un fel de nume, nici de produse, nici de firme care au fost, la un moment dat, pe lantul producator – consumator final. In plus, nu se face nici o referire la cantitatile exportate/importate, nici la data cind acestea au fost vehiculate de colo-colo prin Europa in cautarea unor piete de desfacere.
Curios este si un alt lucru: cum poate fi explicata prezenta dioxinei in respectivele produse, provenite din Belgia, cind se stiu conditiile draconice pe care producatorii de alimente trebuie sa le respecte?
Cu alte cuvinte, ceea ce a fost cu sindromul „vacilor nebune” (care a atins, pe linga sute de vaci, sute de comercianti si producatori – scotindu-i efectiv de pe piata) pare a se intimpla acum cu dioxina – a carei prezenta in alimente ar fi fost descoperita pe parcursul a nenumarate teste care se fac chiar si intr-o simpla fabrica de preparate din Romania de exemplu, de la materia prima pina la produsul final. Belgienii vor iesi, probabil, de pe piatele de profil – pentru ca, de la carnea de pui, dioxina pare a fi ajuns si la alte produse alimentare „made in Belgium”.
Scenariul aruncarii in decor a producatorilor belgieni in mod deliberat prin jongleria unor zvonuri pare plauzibil, avind in vedere evidenta eflorescenta a celor care produc si nu au desfacere. Exemplul romanesc, departe de a fi bun de urmat, arata in schimb urmarile prezentei pe un anumit segment de piata a zeci de producatori mai putin rapizi, dotati tehnologic sau indecisi si imprecisi in atacarea pietei: acestia sint viitorii falimentari.
Problema este ca oricine, indiferent de pozitie, poate deveni tinta unei asemenea masinatiuni, iar efectele sint de durata. Relativ la exemplul romanesc, este curios de stiut cite din esecurile comerciale inregistrate de o industrie subcapacitata sint efectele unei asemenea „malversatiuni”? Mai ales cind nenumaratele delegatii de afaceri ajunse pe aici dispun de informatii nu eronate, ci citeodata foarte departe de adevar.

Dan Vlasloading...

Adauga un comentariu