Sanatate

Diprophos macină oasele? Află pentru ce se utilizează acest medicament și ce reacții adverse poate provoca

Publicat: 11 apr. 2022
o femeie cu durere de încheietură
Diprophos este inclus în tratamentul de ameliorare a simptomelor formelor severe ale anumitor boli, care răspund la tratamentul cu medicamente de tip cortizon, precum: umflarea, roșeața, mâncărimea și reacțiile alergice.

Urmați un tratament cu Diprophos și vi s-a spus că poate măcina oasele, iar acest lucru vă îngrijorează? Ei bine, în articolul de față, vă vom spune totul despre acest medicament și vă vom oferi lămuriri cu privire la reacțiile adverse pe care le poate provoca.

Diprophos face parte dintr-o clasă de medicamente cunoscute sub denumirea de corticosteroizi. Acestea contribuie la ameliorarea inflamației în diferite zone ale corpului, reduc roșeața și mâncărimea și sunt adesea utilizate ca parte a tratamentului unei game largi de boli.

Diprophos este inclus în tratamentul de ameliorare a simptomelor formelor severe ale anumitor boli, care răspund la tratamentul cu medicamente de tip cortizon, precum: umflarea, roșeața, mâncărimea și reacțiile alergice.

o farmacistă în farmacie
Diprophos face parte dintr-o clasă de medicamente cunoscute sub denumirea de corticosteroizi.

Diprophos macină oasele? Iată pentru ce se utilizează acest medicament

Diprophos este utilizat ca parte a tratamentului următoarelor boli: afecțiuni musculare, osoase și ale țesuturilor (bursită, spondilită anchilozantă, epicondilită, radiculită, coccidinie, sciatică, lumbago (dureri de spate), torticolis (gât strâmb), fasceită), afecțiuni alergice (astm bronşic, febra fânului, edem angioneurotic, bronşită alergică, rinită alergică sezonieră sau perenă, reacţii provocate de medicamente, boala serului și înţepături de insecte), afecțiuni ale pielii (dermatită atopică, neurodermatită, dermatită de contact, dermatită solară severă, urticarie, lichen plan hipertrofic, necrobioză lipoidică diabetică, alopecia areata, lupus eritematos discoid, psoriazis, cheloid, pemfigus, dermatită herpetiformă și acnee chistică), boli de colagen (lupus eritematos diseminat, sclerodermie, dermatomiozită și periarterită nodoasă) și afecțiuni neoplazice, cum sunt tratament paliativ al leucemiilor (boli maligne ale celulelor albe din sânge) și limfoamelor (la nivelul ganglionilor limfatici) la adulți, leucemie acută la copii.

De asemenea, Diprophos este recomandat și pentru sindrom adrenogenital, colită ulcerativă, ileită regională, sprue (boală endemică de la tropice sau din zonele temperate, caracterizată prin diaree cronică, anemie), afecţiuni pediatrice, afecţiuni care necesită injecţii subconjunctivale, discrazii sanguine care răspund la tratamentul cu corticosteroizi, nefrită şi sindrom nefrotic.

injecții cu Diprophos
Diprophos este recomandat și pentru sindrom adrenogenital.

Reacții adverse posibile în timpul tratamentului cu Diprophos

Așa cum se întâmplă în cazul oricărui medicament, și Diprophos poate provoca reacții adverse. De precizat este că acestea nu apar la toate persoanele.

Printre efectele secundare care pot apărea în timpul tratamentului cu Diprophos se numără: retenție de lichide sau de sare în corp, pierderea de sare, insuficiență cardiacă, tensiune arterială mică sau mare, slăbiciune musculară sau durere, pierdere de masă musculară, agravarea simptomatologiei în miastenia gravis, fracturi, osteoporoză și alte tulburări la nivelul oaselor, articulațiilor sau tendoanelor, subțierea pielii, creșterea riscului de apariție a vânătăilor și sângerărilor minore sub piele, înroșirea feței, întârzieri în vindecarea rănilor, transpiraţii abundente, reacţii diminuate la testările cutanate, dermatită alergică, urticarie, umflare, sughiț, ulcer gastric sau alte probleme la nivelul stomacului sau intestinului, pancreatită, dureri de cap, amețeli, convulsii sau agravarea epilepsiei, menstruație neregulată, dezvoltarea sindromului cushingoid, inhibarea dezvoltării fetale intrauterine sau a creşterii la copii, insuficiența glandelor suprarenale, tulburare a metabolismului zahărului, cum este diabetul zaharat, alergie incluzând reacții alergice severe (anafilaxie), tulburări oculare, inclusiv glaucom, exacerbarea infecţiilor oftalmice virale sau fungice, vedere încețoșată, lipomatoză, inclusiv lipomatoză mediastinală şi lipomatoză epidurală care poate produce complicaţii neurologice, creştere în greutate, euforie, modificări de personalitate, hiperiritabilitate, dificultăți de somn, schimbarea stării de dispoziție, depresie, agravarea schizofreniei, reacţii anafilactoide sau de hipersensibilitate și reacţii hipotensive sau de tip şoc.

Potrivit prospectului, în timpul tratamentului injectabil cu medicamente de tip cortizon pot apărea următoarele efecte secundare: orbire, decolorarea pielii, subțierea pielii, inflamația purulentă a pielii și inflamație în urma aplicării în interiorul articulației și alte tulburări la nivelul articulațiilor.

Așadar, în prospect nu este prevăzut faptul că Diprophos poate măcina oasele, însă sunt menționate numeroase reacții adverse, pe care trebuie să le aveți în vedere, atunci când începeți un tratament cu acest medicament. În cazul în care apar efecte secundare, s-ar putea să aveți nevoie de îngrijire medicală, de aceea este important să vă adresați medicului dumneavoastră dacă acestea persistă sau vă provoacă neplăceri.
Comentarii
Adauga un comentariu