News Flash:

Directia de Ape Prut are conturile bancare blocate

4 Martie 2005
954 Vizualizari | 0 Comentarii
•AVAS a blocat conturile DAP din cauza unei datorii in suma de 1,4 miliarde lei care trebuie platita pentru asigurarile de sanatate •Reprezentantii DAP sustin ca intarzierile la plata asigurarilor de sanatate sunt cauzate de nerecuperarea datoriilor de 15 miliarde lei la serviciile de alimentari cu apa si evacuari de ape uzate oferite unor agenti economici si consilii locale

La inceputul acestei saptamani, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a blocat conturile Directiei Apelor Prut (DAP) din cauza unei restante de 1,4 miliarde lei la plata asigurarilor de sanatate. AVAS a instituit aceasta metoda extrema pentru a recupera suma de 127 miliarde lei care trebuia virata catre Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate, conform prevederilor Legii 557/2003, de la cei 67 de debitori din judetul Iasi, printre care se numara si DAP. Directorii sucursalelor de banci din municipiul Iasi au primit dispozitie de la AVAS sa nu accepte plati pe intreaga perioada a blocarii conturilor si, de aceea, angajatii DAP risca sa nu-si primeasca salariile. Blocarea conturilor deschise la institutiile financiare face imposibila aprovizionarea cu materiale necesare gospodaririi apelor, fapt care poate provoca evenimente cu urmari catastrofale in cazul producerii unor inundatii sau poluari accidentale. Totusi, AVAS nu va debloca conturile DAP pana la recuperarea integrala a creantei de 1,4 miliarde lei. Imposibilitatea DAP de a achita datoriile catre Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate este cauzata in mare parte de faptul ca Directia are de recuperat de la diversi debitori din judetele Botosani, Vaslui, Galati si Iasi suma de 15 miliarde lei. Printre firmele datornice se numara Consir SA, cu 700 milioane lei, GFS Services Romania SA cu 230 milioane dar si noua consilii locale. DAP a dat in judecata firmele debitoare pentru a recupera datoriile. Mentionam ca aceste datorii reprezinta, in principal, contravaloarea serviciilor pentru alimentari cu apa si evacuari de ape uzate in cursurile de apa. Totusi, DAP nu a recurs la sistarea alimentarilor cu apa, insa, pana la achitarea datoriilor, debitele de apa bruta catre debitori vor fi reduse pana la limita de avarie.
Daniela GRADINARIU

Datorii de mii de miliarde lei

Popriri pe conturile a zeci de firme iesene

•Recent, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a pus popriri pe conturile firmelor iesene cu datorii la asigurarile sociale

Reprezentantii Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) au luat decizia de blocare a conturilor bancare ale firmelor cu mari datorii la fondul asigurarilor sociale. Lista AVAS cuprinde o serie de peste 40 de firme iesene, aflate intr-o situatie financiara dificila. Printre acestea se numara societatile comerciale Agrofruct SA Plugari, Agromec SA Raducaneni, Agromec SA Ciurea, Com Mobila SA, Comtom SA Tomesti, Constructii Hidrotehnice SA, Presum Proiect SA, Remar SA Pascani, Romfin SA, Santier 9 Instalatii SA, Taxicom SA, Zoomold SA Popricani, Mecon Service SA Targu Frumos, Moldova Tricotaje SA, respectiv SC Phoenix SA. Decizia luata de AVAS vizeaza firmele cu datorii istorice si care nu au reusit sa fie recuperate. Astfel, pentru a recupera datorii de peste 4.600 miliarde lei, AVAS a blocat conturile tuturor datornicilor. Printre firmele carora li s-a taiat accesul la bani sunt si unele detinute de omul de afaceri iesean Stefan Vuza, patronul de la Iasitex SA, caruia i-au fost blocate conturile de la Caromet SA Caransebes si Novatex SA Pitesti. In acelasi timp, conturile a aproape 1.400 de companii care au datorii la Fondul National Unic al Asigurarilor de Sanatate au fost blocate, potrivit reprezentantilor AVAS. Prin aceasta masura, institutia spera sa recupereze datorii in valoare de 4.640 miliarde lei. Ordinul AVAS a fost transmis cu putin timp in urma la 38 de banci comerciale. Conturile firmelor vor fi blocate pana la recuperarea integrala a datoriilor. Pe perioada de poprire, bancile vor accepta plati din aceste conturi doar cu aprobarea AVAS. Exceptie de la aceasta decizie fac sumele care vor fi platite in contul datoriei catre AVAS si privilegiile legale, categorie in care sunt incluse salariile angajatilor.
(G.J.)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1394 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013241 (s)