Eveniment-Social

Direcția de Sănătate Publică Iași a publicat detalii despre izolarea la domiciliu și carantinarea persoanelor

Publicat: 24 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Direcția de Sănătate Publică Iași a publicat detalii despre izolarea la domiciliu și carantinarea persoanelor
Femeie cu mască se uită pe geam

Până la apariţia noilor reglementări juridice intrate în vigoare de pe data de 21 iulie 2020, DSP Iaşi a luat evidenţă şi a menţinut permanent legatura cu persoanele care au primit recomandarea de a se izola la domiciliu.

Izolarea la domiciliu și carantinarea ieșenilor

De asemenea, DSP Iaşi a continuat efectuarea anchetelor epidemiologice în cazul persoanelor confirmate pozitiv şi care au refuzat internarea în spital, prin stabilirea contacţilor direcţi şi prin aplicarea tuturor măsurilor specifice.

Având în vedere Legea 136 din 18 iulie 2020 şi Ordinul ministrului Sănătătii nr. 1309 din 22 iulie 2020 privind modalitatea de aplicare a măsurilor de prevenire şi limitare a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2, Direcţia de Sănătate Publică Iaşi a emis în data de 22 iulie 2020 un număr de 3 decizii de internare, marea majoritate a celor care ceruseră externarea la cerere sau refuzaseră internarea, au ales ulterior să se interneze benevol în spital. De asemenea, pentru alte 134 de persoane s-au emis decizii pentru izolare la domiciliu.

Cum se realizează izolarea persoanelor testate cu virusul Covid-19

Conform legislaţiei în vigoare, izolarea persoanelor diagnosticate cu virusul SARS-CoV-2 prin testare cu metoda RT-PCR sau cu semne şi simptome sugestive infectării cu virusul SARS-COV-2, se realizează după cum urmează :

– în unităţile sanitare desemnate de Ministerul Sanatatii care asigură asistenţa medicală a pacienţilor cu COVID 19 sau în zone tampon ale altor spitale din reţeaua sanitară publică sau privată, până la cofirmarea infectării cu virusul SARS-CoV-2 prin test RT-PCR;

– locaţie alternativă ataşată unei unităţi sanitare;

– la domiciliu sau la o locaţie declarată, pentru pacienţii asimptomatici, după evaluarea clinică şi paraclinică pentru o perioada de 14 zile de la data diagnosticului.

Izolarea se instituie pe baza acordului persoanelor supuse examinării, în scopul efecuării examinărilor clinice, paraclinice şi a evaluărilor biologice, până la primirea rezultatelor, dar nu mai mult de 48 ore.

Cel mai târziu, la expirarea termenului de 48 de ore, pe baza examinărilor clinice şi paraclinice şi dacă se menţine riscul transmiterii viusului SARS-CoV-2, medicul recomandă prelungirea măsurii izolării într-una din locațiile prevăzute.

Refuzul izolării sau prelungirii izolării

În situaţia în care persoana refuză măsura izolării sau măsura prelungirii izolării, medicul informează DSP Iași de îndată după consemnarea refuzului persoanei. DSP Iași, în termen de cel mult 2 ore, va emite decizia prin care confirmă sau infirmă măsura izolării sau a prelungirii izolării recomandate de medic.

În scopul prevenirii răspândirii virusului SARS-CoV-2, până la comunicarea deciziei DSP prin care se confirmă sau se infirmă măsura izolării sau a prelungirii izolării recomandate în spaţiul special desemnat de autorităţi sau, după caz, până la comunicarea hotărârii primei instanţe, persoana în cauză nu poate părăsi locaţia unde se află izolată fără încuviinţarea medicului sau a reprezentantului direcţiei de sănătate publică.

Măsura izolării instituite încetează la data confirmării persoanei ca fiind vindecată pe baza examinărilor clinice şi paraclinice sau a recomandării medicului care constată că riscul de transmitere a bolii nu mai există.

Adauga un comentariu