Eveniment-Social

Directia pentru Protectia Copilului si-a batut joc de banii pe care i-a avut la dispozitie pentru alimente

Publicat: 30 iul. 1999

•Deturnare de fonduri pe spinarea copiilor •Banii donati de Fundatia „Universul Copiilor” din Bucuresti au fost cheltuiti cum a crezut fosta directoare a DPC de cuviinta •Presedinta fundatiei nu a fost de acord cu achizitionarea a 15 aparate de conditionat aerul •In acest timp orfanii mincau mere si fulgi de cartofi

Reprezentantii Directiei Judetene pentru Protectia Copilului (DJPC) din subordinea Consiliului Judetean par a nu fi prin nimic mai prejos in materie de „inginerii financiare” decit colegii lor de la Directia de Administrare a Drumurilor Judetene. Scandalul aparatelor de aer conditionat de la DJPC, izbucnit cu doua zile in urma, da masura unei mentalitati extrem de nocive, imorale si costisitoare, a functionarilor de aici. In cursul serii de marti, aproape in secret, in Casa Patrata, au fost instalate trei instalatii de aer conditionat; doua dintre acestea in biroul presedintelui CJ, Vladimir Tanasoiu si o a treia in secretariatul acestuia. Miercuri, purtatorul de cuvint al institutiei, a precizat ca aparatele au fost „imprumutate” de la DJPC pentru o perioada limitata de timp pentru ca proprietarul nu le-ar fi folosit judicios. In acest sens s-a mentionat ca unul din acestea ar fi functionat in garajul institutiei. Dupa cunostinta presedintelui CJ, instalatiile ar fi provenit din niste donatii, „programe Phare”, iar o parte din acestea ar fi fost folosite la dotarea centrelor de plasament si a orfelinatelor. La rindul ei, directoarea Directiei, Angela Mita Baciu a precizat ca institutia ar fi primit anul trecut 15 aparate „de la niste fundatii”.

Presa a fost intoxicata cu informatii false

„Ziua de Iasi” a descoperit ca aceste informatii nu corespund realitatii. Contactata telefonic, presedinta Fundatiei „Universul Copiilor”, din Bucuresti, a infirmat si a aruncat o lumina asupra modului imoral in care sint folositi banii la directia ieseana. „Nu este prima data cind aflu ca banii nostri au fost folositi la Iasi in astfel de scopuri. Noi am facut anul trecut mai multe donatii pentru programe concrete, cum ar xCasuta Piticilora sau xHot Linex. Doamna directoare Alexandra Socolov a cumparat insa aceste instalatii fara sa imi ceara acordul”, a precizat Iris Eparu, presedinta Fundatiei „Universul Copiilor”. Presedinta fundatiei a primit anul trecut doar un fax de la directoarea de la acea vreme in care ii cerea aprobarea pentru achizitionarea din banii donati a unor „instalatii”, lasind sa se inteleaga ca ar fi vorba de dotari pentru centrele de plasament. Iris Eparu a fost de acord cu aceasta cheltuiala fiind indusa in eroare de modul in care a fost formulat fax-ul respectiv. „Declar in modul cel mai categoric ca nu am stiut si nu as fi fost niciodata de acord cu achizitionarea de aparate de conditionat aerul atita timp cit stiam ca orfanii primesc mere si fulgi de cartofi ca mincare”, a mentionat presedinta fundatiei. Ea a adaugat ca „Universul Copiilor” a facut anul trecut donatii in Iasi de peste 300 milioane lei si din acest motiv declansarea unui scandal generat de cheltuielile „neprogramate” ale DPC ar fi echivalat cu plecarea fundatiei din Iasi. Mentionam ca, toate cele 15 aparate cumparate, in valoare actualizata de mai multe sute de milioane de lei, au fost instalate la sediul Directiei unde exista si in grupurile sanitare astfel de dotari.

Un precedent care spune multe

In cursul anului trecut, controlul Curtii de Conturi a descoperit la aceeasi institutie o cheltuiala de 20 milioane lei care a fost justificata drept chirie pentru patru aparate de aer conditionat. „Directia a luat de la o firma particulara, cu chirie, patru astfel de aparate pentru a le folosi pe timpul verii. Noi am considerat ca o astfel de cheltuiala nu se justifica si am cerut ca banii sa fie recuperati de la persoanele care au beneficiat de serviciile instalatiilor respective”, a declarat Ilie Bejenariu, director la Curtea de Conturi Iasi. Curtea de Conturi nu s-a interesat de modul in care au folositi banii din donatii ci doar de modul in care au fost gestionati banii publici. Pentru ca cele 20 milioane lei proveneau din credite bugetare (!), Curtea a intervenit si a luat masurile legale.
Ovidiu BUNEAloading...

Adauga un comentariu