Economic Local

Direcția Silvică Iași a dat mai puține amenzi în 2021, iar numărul hoților de lemne a scăzut

Publicat: 22 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Direcția Silvică Iași a dat mai puține amenzi în 2021 iar numărul hoților de lemne a scăzut
Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași, spune că, în 2021, au fost date mai puține amenzi, iar volumul tăierilor ilegale s-a redus cu 20 la sută

Direcția Silvică Iași a dat mai puține amenzi în 2021, valoarea acestora fiind de 80.000 de lei. Specialiștii spun că a scăzut numărul hoților de lemne, dar și volumul tăierilor ilegale, care s-a redus cu aproximativ 20 la sută

Direcția Silvică Iași a dat mai puține amenzi în 2021, comparativ cu anul 2020. Volumul tăierilor ilegale de lemne s-a redus cu 20 la sută, în 2021, față de cel înregistrat în anul 2020. Potrivit lui Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași, începând de anul trecut, când a fost schimbată legislația, orice tăiere ilegală de lemne este considerată infracțiune și hoții riscă să facă închisoare.

„Volumul tăierilor ilegale a scăzut cu 20 la sută în anul 2021 față de 2020. Dacă în 2020 aveam 660 de metri cubi de lemn tăiat ilegal, anul trecut am avut 544 de metri cubi. În 2019 am avut un volum de 1.500 de metri cubi de material lemnos – tăieri ilegale. În 2020 s-au făcut modificări la Codul Silvic și acest lucru a contribuit la scăderea volumului de tăieri ilegale. În decursul anului, ori de câte ori este nevoie, se pot face, la sesizarea populației sau a altor instituții, controale. Orice tăiere de masă lemnoasă nu mai este contravenție silvică, ci infracțiune. Se fac dosare penale și făptașii ori plătesc amenzi penale,ori primesc sentințe cu condamnare, ceea ce înseamnă că pot face închisoare”, spune Gabriel Doncean.

Direcția Silvică Iași a dat mai puține amenzi în 2021

Specialistul adaugă că, în anul precedent, angajații Direcției Silvice, împreună cu cei de la Garda Forestieră, de la Garda de Mediu, Poliție și Jandarmerie au verificat reclamațiile ieșenilor privind transporturile de lemne ilegale sau tăierile ilegale.

„Personalul silvic a înțeles că trebuie să-și desfășoare mai bine activitatea. Facem permanent controale cu Garda Forestieră, cu cei de la Mediu, cu Poliția, Jandarmeria. Avem reclamații tot timpul. Pe cele făcute la numărul 112 le verificăm cu Poliția. Unele dintre reclamații se dovedesc a fi adevărate, altele – nu. În 2021 au fost efectuate aproape 1.800 de acțiuni de control, au fost constatate vreo 60 de contravenții silvice, cu amenzi în valoare de 80.000 de lei, iar masa lemnoasă confiscată a fost de 131 de metri cubi. SUMAL-ul ajută foarte mult. Imediat se constată dacă există transport ilegal de lemne. Astfel a fost descurajat furtul de masă lemnoasă. Angajații Direcției Silvice au telefoane performante. La finalul anului trecut, tot personalul silvic a primit armament în dotare”, mai spune Gabriel Doncean, care adaugă faptul că, începând cu luna martie 2021, va fi demarată campania de împăduriri.

Puieții provin din Pepiniera Silvică Galata, cea mai veche din Iași, înființată în anul 1865, unde sunt produși și puieți ornamentali.

Volumul tăierilor ilegale de lemne s-a redus și datorită programului SUMAL 2.0

Începând cu data de 1 februarie 2021 este funcțional SUMAL 2.0 (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos), cel care împiedică furtul din păduri. Aplicația prin intermediul căreia pot fi urmărite prin GPS camioanele care transportă materiale lemnoase, ce transmite imagini din satelit de înaltă rezoluție și imagini de pe camere de supraveghere amplasate la ieșirea din principalele drumuri forestiere, ar trebui să facă imposibilă ascunderea și punerea pe piață a lemnului tăiat ilegal. Aceasta poate fi utilizată de toți cei care vor să reclame un transport ilegal de lemne din Iași sau din alte zone ale țării.

Principalele obiective ale SUMAL sunt creșterea eficienței controlului ca parte a politicilor publice de reducere a infracționalității în domeniul forestier, pentru prevenirea și combaterea activităților ilegale. SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii din mai multe unghiuri ale lemnului încărcat pentru orice transport din România, precum și însemnarea în pădure a pachetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea.

Mai mult, în noul SUMAL se pot vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară. Acest program a contribuit la reducerea numărului de hoți de lemne din pădurile din județ, spun specialiștii, de aceea Direcția Silvică Iași a dat mai puține amenzi în 2021.

Adauga un comentariu