Economic Local

Direcția Silvică Iași nu mai găsește angajați. Oamenii nu mai vor să vină să lucreze la centrul unde se pregătesc fructele de pădure pentru Germania. „Nu mai găsim muncitori calificați și necalificați”

Publicat: 20 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Direcția Silvică Iași nu mai găsește angajați. Oamenii nu mai vor să vină să lucreze la centrul unde se pregătesc fructele de pădure pentru Germania. Nu mai găsim muncitori calificați și necalificați
Direcția Silvică Iași se confruntă cu o lipsă acută de personal în ultimii ani, atât de muncitori calificați, cât și necalificați.

Direcția Silvică Iași se confruntă cu o lipsă acută de personal în ultimii ani, muncitori calificați și necalificați. Dacă în anii trecuți fructele de pădure din Iași erau livrate în străinătate congelate, acum acestea se vând proaspete. Specialiștii din cadrul Direcției Silvice Iași spun că nu mai găsesc muncitori din cauza salariilor mici

Problemele cu forța de muncă din cadrul Direcției Silvice s-au acutizat în ultimii ani. Nu mai găsesc muncitori calificați sau necalificați care să lucreze sezonier sau aproape tot anul, atât la fructele de pădure, cât și la producția de mobilier din lemn.

„Nu mai găsim oameni, din păcate. Nu mai găsești oameni care să muncească la noi. Nu ne permitem să-i plătim cu salarii mari, întrucât din cheltuielile cu acest produs se plătește manopera, ceea ce nu este deloc ieftină. Probabil de aceea nu mai vor să vină la noi, din cauza salariilor și faptul că e distanță. Cheltuiala cu forța de muncă nu este ieftină. Trebuie 10-15 oameni care să lucreze în ture, în niște condiții mai dificile.

Ducem mare lipsă de forță de muncă, de specialiști care să lucreze. E și muncă necalificată, dar și calificată, de personal care să lucreze pe utilaje, cu motoferăstraie, unelte. La centrul de exploatare de la Șanta, de la Ocolul Silvic de la Pădureni, facem și debitare de cherestea, mobilier rustic. Pe site-ul Direcției Silvice se pot vedea produsele făcute de noi. Am făcut în această primăvară 30 de foișoare pentru Universitatea de Agronomie”, susține Gabriel Doncean, director al Direcției Silvice Iași.

Condiții de muncă la minus 25 de grade Celsius

Potrivit directorului instituției, din cauză că ieșenii nu mai vor să muncească sezonier la Centrul de congelare a fructelor de pădure, acum acestea sunt vândute proaspete și nu congelate, cum să proceda în anii precedenți.

„Dădeam în străinătate fructe congelate la Ocolul Silvic Pădureni, de la Șanta, unde aveam un depozit frigorific cu o capacitate de 60 de tone de fructe congelate. Unele cantități mai mari se ambalează în saci, în butoaie, și se livrează în străinătate. Când făceam fructe congelate, aduceam la centrul de la Șanta, măceșele care se congelau. Aveam o echipă de muncitori care lucrau sezonier. Sortau, montau, puneau în lădițe, se băgau în camera de prerăcire, apoi în tunelul unde congelau la minus 25 de grade. Apoi în camera de păstrare se ambalau în cutii și apoi se puneau în TIR-urile care le duceau în străinătate”, mai spune Gabriel Doncean.

Ieșenii care culeg fructele de pădure primesc banii pe loc în momentul în care aduc produsele

Potrivit directorului, ieșenii au centre de colectare a fructelor de pădure în mai multe zone din județ.

„Anul acesta avem un an bun din punct de vedere al producției, licitația a fost efectuată la nivel central și am reușit să contractăm 120 de tone de măceșe în stare proaspătă la un preț mediu de 920 de euro, tona. Pornind de la 850 de euro, este un preț bun obținut. Am stabilit programul celor 8 ocoale, cu 3 lei prețul pe kilogram, de recoltat, de la oamenii care le aduc. Dispunem de fondurile bănești necesare să putem achiziționa cantitățile de la persoanele care le culeg. La fiecare canton sunt centrele primire a fructelor de pădure. Sunt peste 200 de construcții unde se aduc fructele de pădure. Cel care le aduce primește banii în mână”, susține Gabriel Doncean.

Specialiștii silvici au aplicat amenzi în valoare de 150.000 de lei, în anul 2021.

Prețurile oferite pentru fructele de pădure din Iași ar trebui să fie mai mari, potrivit specialiștilor

În anul 2019 au fost achiziționate din Iași 140 de tone de fructe de măceșe din flora spontană. În această perioadă se desfășoară campania de recoltare. Gabriel Doncean este nemulțumit de prețul primit pentru fructele de pădure din flora spontană.

„Suntem în plină campanie. E păcat că noi nu primim mai mulți bani pentru fructele de pădure. E o marfă naturală, din flora spontană. Toate fructele de pădure și plantele medicinale ajung în Germania. Pe floarea de tei am cerut 45 de lei kilogramul și am avut 20 de tone. Am dat doar 5 tone cu 39 de lei kilogramul, în stare uscată. În străinătate ajunge kilogramul de floare de tei 40 de euro. La noi e numai 8 euro. E floare bio la noi, sunt produse care se caută pe piață, ar trebui să se plătească mai bine”, mai spune Gabriel Doncean, director al Direcției Silvice Iași.

Adauga un comentariu