Economic Local

Direcția Silvică Iași scoate la vânzare 20 de tone de flori de tei și două tone de muguri de plop. Plantele sunt folosite în scop medicinal

Publicat: 22 apr. 2021
Gabriel Doncean, director al Direcției Silvice Iași, în pepiniera din Galata, flori de tei pe fundal
Direcția Silvică Iași scoate la vânzare 20 de tone de flori de tei argintiu și două tone de muguri de plop. Gabriel Doncean, directorul Direcției Silvice Iași, susține că a scăzut cantitatea de plante medicinale culeasă în anul 2021

Direcția Silvică Iași a scos la vânzare 20 de tone de flori de tei și două tone de muguri de plop, din producția din anul 2021. Prețul de vânzare este de 45 de lei kilogramul de flori de tei argintiu și 30 de lei kilogramul de muguri de plop proaspăt. Potrivit reprezentanților Direcției Silvice Iași, a scăzut cantitatea de plante medicinale culeasă în anul 2021

Plantele medicinale scoase la vânzare de Direcția Silvică Iași, flori de tei și muguri de plop, nu s-au vândut la prima licitație, astfel că o nouă licitație va fi organizată luna viitoare. Florile de tei și mugurii de plop care provin din producția de anul acesta pot fi achiziționate în scop medicinal. În fiecare an, specialiștii din cadrul Direcției Silvice achiziționează plantele medicinale de la ieșenii care le aduc la sediul instituției pentru valorificare și sunt ulterior vândute, prin licitație. Prețul cu care se vând florile de tei argintiu este de 45 de lei kilogramul, iar mugurii de plop proaspăt se vând cu 30 de lei kilogramul. Potrivit directorului Direcției Silvice Iași, Gabriel Doncean, cantitatea de plante medicinale culeasă de ieșeni a scăzut anual.

„Se observă o scădere a activității pe această zonă, se culeg mai puține flori de tei argintiu. Noi vindem o cantitate mai mică cu fiecare an. La licitația de astăzi (n.r.- 21 aprilie 2021) s-a prezentat o singură firmă, dar nu s-a făcut nicio ofertă. Urmează să analizăm oferta. Vom organiza o nouă licitație”, susține Gabriel Doncean, director al Direcției Silvice Iași.

Specialiștii din cadrul instituției au demarat campania de împăduriri, care se va finaliza la sfârșitul lunii aprilie 2021.

Specialiștii din cadrul instituției, împreună cu voluntari, vor planta 129,59 de hectare cu 574.700 de puieți forestieri în cadrul campaniei de împăduriri

Începând cu data de 15 martie 2021 până în prezent au fost plantate peste 100 de hectare. Astfel, la Ocolul Silvic Dobrovăț au fost plantați puieți de stejar și cireș pe 0,4 hectare. În Ocolul Silvic Hârlău s-au plantat puieți pe o suprafață de 1,43 de hectare, din speciile gorun, paltin și frasin. De asemenea, pe C.A. Rosetti au fost efectuate lucrări de completări cu puieți din speciile stejar, cireș, frasin și paltin. Suprafața plantației ce aparține Ocolului Silvic Lunca Cetățuii este împădurită pe o suprafață de 1,59 hectare cu puieți din specia gorun, paltin și cireș. Din numărul total de puieți plantați în campania de împăduriri din acest an, 58.000 de bucăți sunt de plop alb, 154.000 de gorun, 166.000 stejar, 30.000 cireș, 42.000 frasin, 26.000 paltin, 81.000 salcâm, 5.000 bucăți de salcie, 4.000 de bucăți de cătină și 3.000 bucăți de ulm.

Puieții folosiți la campania de împădurire din anul 2021 sunt produși în pepinierele din Iași

Cea mai veche pepinieră din Iași este cea din Galata, de unde ajung în fiecare an, la firme sau la persoane fizice, puieți ornamentali din specii autohtone. În medie, anual, sunt comercializați puieți în valoare de 200.000 de lei. Potrivit specialiștilor din domeniul silvic, a scăzut numărul amenzilor aplicate celor prinși că taie și transportă ilegal material lemnos, însă a crescut numărul infracțiunilor.

Potrivit noilor modificări aduse Codului Silvic, începând cu anul 2020, orice cantitate de lemn tăiată ilegal în pădurile României este considerată infracțiune. Astfel, hoții de lemne nu mai primesc amenzi, ci li se face dosar penal pentru ilegalitățile comise. De asemenea, începând cu data de 1 februarie 2021, este funcțional SUMAL 2.0 (Sistemul de Urmărire a Materialului Lemnos), sistemul care împiedică furtul din păduri. Aplicația prin intermediul căreia pot fi urmărite prin GPS camioanele care transportă materiale lemnoase, care transmite imagini din satelit de înaltă rezoluție și imagini de pe camere de supraveghere amplasare la ieșirea din principalele drumuri forestiere, ar trebui să facă imposibilă ascunderea și punerea pe piață a lemnului tăiat ilegal.

Adauga un comentariu