Local

Direcția Silvică: Pădurile în flăcări în judeţul Iaşi – FOTO

Publicat: 03 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

În timp ce cadrele medicale se luptă cu un virus necunoscut, silvicultorii se luptă cu flăcările care au cuprins pădurile judeţului.

„Primul incendiu (Ocolul Silvic Paşcani) a pornit pe păşunea UAT Cristeşti, de la utilizarea focului deschis pentru curăţarea vegetaţiei şi s-a extins şi în U.P. I Zăvoi Şiret, u.a. 112, arzând 0,1 ha de litiera. Focul a fost depistat şi anunţat în jurul orei 12:00 de către ing. Sandu Vasile. La stingerea incendiului au participat: 4 salariaţi ai Ocolului Silvica Paşcani, 2 cetăţeni din Cristeşti, 1 autospeciala de intervenţie ISU Paşcani, 1 autoutilitara O.S. Paşcani.

Al doilea incendiu (Ocolul Silvic Dobrovăţ) a pornit pe islazul satului Slobozia UAT Ciurea, tot de la utilizarea focului deschis pentru curăţarea vegetaţiei şi s-a extins şi în U.P. ÎI Pietrosu, u.a. 9, arzând 2,5 ha de litiera. Focul a fost depistat şi anunţat în jurul orei 14:30 de către pădurarul Mihăilescu Laurenţiu. La stingerea incendiului au participat: 12 salariaţi ai Ocolului Silvica Dobrovăţ, 30 cetăţeni din Slobozia şi Poiana cu Cetate, 1 autospeciala de intervenţie detaşamentul 2-ISU Iaşi, 1 autospeciala Pompieri Ciurea.

Direcţia Silvică Iaşi se confruntă cu incendii provocate, în cea mai mare proporţie, de arderea vegetaţiei uscate în scopul igienizării terenurilor şi pregătirii acestora pentru lucrările agricole de primăvară.

Din nefericire, anual în România se pierd circa 350 ha de pădure din cauza incendiilor, pagubele fiind cu atât mai mari cu cât nu ţinem seama de consecinţele pe care acestea le presupun pe termen scurt (modificarea peisajului, dispariţia faunei, sau florei, uneori aparţinând speciilor rare) sau pe termen lung. Cicatrizarea rănilor pădurilor se face prin reîmpădurire, dar ambianta originală a pădurii este foarte dificil de restaurat şi durează ani.

Pericolul mare la incendiile de vegetaţie uscată îl reprezintă nerespectarea distanţelor de siguranţă faţă de locuinţe, anexe gospodăreşti, depozite de furaje, păduri, plantaţii, reţele electrice, reţele de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile, căi de circulaţie, fapt ce, în unele situaţii, a generat pe lângă pagube materiale şi efecte cum ar fi scoaterea din funcţiune a instalaţiilor electrice, de telefonie ori a afectat desfăşurarea în bune condiţii, a circulaţiei rutiere, periclitând siguranţa participanţilor la trafic și pierderi de vieți omenești.

Pădurea este cel mai important factor stabilizator al mediului înconjurător, tor ce lezează pădurea, lezează mediul, deci – viaţa umană! Pentru supravieţuirea ei, întreaga populaţie trebuie să ocrotească pădurea.

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, avem rugămintea, de a respecta prevederile legale privind arderea resturilor vegetale şi a vegetaţiei uscate.”, transmite Romsilva, Direcția Silvică Iași.

Adauga un comentariu