National

Director din Ministerul Justitiei scapa de arestul preventiv

Publicat: 17 oct. 2016
1

Fostul director IT din Ministerul Justitiei (MJ), Ion Krech, arestat preventiv in dosarul instrumentat de DNA Ploiesti in care fostul ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, si-a recunoscut faptele de coruptie, scapa de detentie, insa decizia pronuntata, luni, de Tribunalul Prahova nu este definitiva.

Potrivit portalului instantelor de judecata, Tribunalul Prahova a respins propunerea procurorilor DNA Ploiesti privind prelungirea masurii arestarii preventive a lui Ion Krech si a dispus inlocuirea acestei masuri cu arestul la domiciliu pentru o perioada de 30 de zile.

Conform deciziei mentionate, pe perioada arestului la domiciliu, Krech are interdictie sa comunice cu mai multi martori din dosar, intre care omul de afaceri Mihai Popazov, omul de afaceri Horatiu Bruno Berdila, care este urmarit penal pentru cumparare de influenta in dosarul lui Vasile Blaga, si fondatoarea Siveco, Irina Socol.

Hotararea Tribunalului Prahova poate fi contestata in termen de 48 de ore de la comunicare.

Ion Krech a fost arestat preventiv in luna iunie, la acel moment fiind emis mandat de arestare si pe numele lui Relu Fenechiu, cercetat in aceeasi cauza.

239.000 euro in trei transe

Krech este acuzat de procurori ca, in calitate de director al Directiei Tehnologia Informatiei din MJ, manager al unuia dintre proiectele derulate de minister si membru in comisia de licitatie, in perioada 2012 – 2013, a pretins si primit, printr-un intermediar, de la reprezentantii unei firme de software, suma de 239.000 euro in trei transe.

Procurorii spun ca banii au fost pretinsi si primiti pentru ca Ion Krech sa sprijine aceasta firma in castigarea licitatiei pentru atribuirea si derularea unui proiect al MJ, in valoare de 14.700.000 lei fara TVA.

„Concret, cu cateva luni inainte de publicarea oficiala, prin intermediul aceluiasi intermediar, suspectul Ion Krech a remis reprezentantilor firmei de software caietul de sarcini ce urma sa fie publicat de Ministerul Justitiei. In acelasi sens, suspectul a mai conceput si redactat impreuna cu reprezentantii firmei respective documentele aferente licitatiei, inserand in cuprinsul lor cerinte menite a-i favoriza pe acestia din urma. De asemenea, in schimbul banilor pretinsi si primiti, suspectul Ion Krech a asigurat si buna derulare a contractului, a sustinut si a fundamentat note interne, a semnat fise de acceptanta, acte aditionale si a ajutat la deblocarea platilor, atunci cand au intervenit astfel de probleme”, au retinut anchetatorii.

De asemenea, conform DNA, pentru sprijinul promis si acordat in castigarea si derularea proiectului cu Ministerul Justitiei si pentru un alt proiect derulat cu o firma farmaceutica avand drept actionar majoritar Ministerul Sanatatii, aceeasi firma de software i-a dat lui Relu Fenechiu, la acea data deputat, suma de 620.000 euro.

Relu Fenechiu a recunoscut faptele

DNA a anuntat, vineri, ca Relu Fenechiu a recunoscut comiterea faptelor de trafic de influenta in forma continuata si spalare de bani retinute in sarcina sa, dosarul si acordul de recunoastere a vinovatiei fiind trimise la Tribunalul Bucuresti.

Astfel, Relu Fenechiu a declarat in prezenta avocatului sau ca recunoaste comiterea faptelor retinute in sarcina sa, ca accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si ca este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 ani si 10 luni inchisoare si interzicerea, atat pe perioada executarii pedepsei, cat si pe o perioada de 3 ani dupa executarea pedepsei principale, a drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice, de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa o functie sau de a exercita o profesie ori de a desfasura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunilor.

De asemenea, procurorii anticoruptie au stabilit prin acordul incheiat cu inculpatul masura confiscarii echivalentului in lei al sumei de 901.526,38 euro (la data punerii in executare a hotararii judecatoresti), anchetatorii dispunand si masura sechestrului asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin fostului ministru.

Adauga un comentariu