News Flash:

Directorii cu salarii imense, protejati de Tariceanu

14 Octombrie 2008
909 Vizualizari | 1 Comentarii
Calin P Tariceanu
• Premierul Tariceanu a cerut sa se renunte la populism si comunism in abordarea modului de salarizare a directorilor din societatile comerciale cu capital de stat, aratand ca acestia trebuie platiti in functie de performantele obtinute in activitate, conform sistemului aplicat in sectorul privat


Premierul Tariceanu a cerut sa se renunte la populism si comunism in abordarea modului de salarizare a directorilor din societatile comerciale cu capital de stat, aratand ca acestia trebuie platiti in functie de performantele obtinute in activitate, conform sistemului aplicat in sectorul privat. Acesta a aratat ca directorii companiilor de stat sunt remunerati din bugetele de venituri si cheltuieli. "In Romania, daca vorbim de economie de piata, atunci trebuie sa lasam populismul si comunismul deoparte. Nu putem avea societati cu capital de stat unde salariile celor care conduc sa fie intr-o diferenta uriasa fata de sectorul privat, pentru ca atunci nu ne putem astepta decat la o performanta execrabila, iar toti oamenii de valoare vor pleca in sectorul privat", a spus Tariceanu.
Premierul a precizat ca principiul de salarizare a directorilor companiilor de stat este diferit de cel aplicat in cazul conducerii agentiilor subordonate Guvernului. Premierul Calin Popescu Tariceanu a cerut, sambata, sefului Cancelariei, Dorin Marian, sa ii prezinte, in urmatoarea sedinta de guvern, o analiza privind salariile, sporurile si primele incasate in agentiile aflate in subordinea Executivului.
Guvernul a anuntat, in luna iunie, printr-un comunicat, adoptarea unei ordonanta de urgenta care prevede ca directorii generali vor asigura conducerea operatorilor economici in baza unui contract de mandat reprezentand acordul de vointa incheiat intre operatorul economic, reprezentat de Consiliul de Administratie, si director, contract care are ca obiect indeplinirea unor obiective si criterii de performanta aprobate de actionari. "In proiectul propus s-a renuntat la limita maxima a remuneratiei conducatorilor operatorilor economici la nivelul indemnizatiei lunare pentru functia de secretar de stat plus o suma egala cu cel mult 50 la suta din aceasta, sub forma de sporuri, adaosuri, premii si alte drepturi de natura salariala. Aceasta in conditiile in care s-au constatat cazuri cand au fost acordate sume in limita maxima admisa de ordonanta fara a fi luata in considerare importanta activitatii operatorilor economici in cauza. In conditiile noii reglementari si ale prevederilor Legii nr. 31/1990, la nivelul operatorilor economici se instituie prevederea ca remuneratia sa fie stabilita in contractul de mandat, prin negociere intre partile contractuale", se arata in actul normativ aprobat de Guvern in sedinta din 18 iunie si publicat in Monitorul Oficial la 23 iunie. La nivelul operatorului economic, in contractul de mandat, alaturi de criteriile de performanta specifice, se prevad in mod obligatoriu obiective cuantificate privind reducerea creantelor si platilor restante, a pierderilor, a cheltuielii la 1.000 lei venituri, precum si cresterea productivitatii muncii.
Criteriile si obiectivele inscrise in contractul de mandat se actualizeaza in fiecare an, in termen de 30 de zile de la data aprobarii bugetului de venituri si cheltuieli. Potrivit unei alte prevederi a ordonantei de urgenta, remuneratia conducatorilor se va acorda in functie de indeplinirea obiectivelor si criteriilor de performanta cuprinse in contractele de mandat si aprobate prin bugetele de venituri si cheltuieli.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (1)

D.H.  | #45098
Acest Mos Taratza trebuie neaparat sa manance ceea ce facem noi treaba mare! Atata!
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.4252 (s) | 22 queries | Mysql time :0.290796 (s)