Actualitate

Directorul ANM: In Romania nu am mai avut COD ROSU de viscol

Publicat: 24 ian. 2014
1

Directorul ANM, Ion Sandu, a explicat, vineri seara, in cadrul emisiunii ”Talk B1”, difuzata pe B1 TV, conditiile unice in care se emite cod rosu de viscol, spunand ca este o avertizare deja data cetatenilor.

”Pentru viscol nu am avut cod rosu. Ce am vrut sa spun este ca va fi viscol timp de doua nopti si doua zile, deci foarte lunga perioada, este posibil ca, dupa ce se fac 50 cm stratul de zapada intr-o zona, daca continua sa ninga in acea zona, vom da codul rosu. Criteriille sunt foarte clare, daca dupa 50 cm depusi in 24 de ore mai ninge in continuare, se emite cod rosu”, a explicat Sandu.

Citeste si Cod PORTOCALIU de ninsori, in 11 judete

Acesta a precizat ca nu a mai existat o astfel de situatie in istoria Romaniei, existand, in 2012, strat de zapada de 60 cm in trei viscole si nefiind astfel indeplinite criteriile de cod rosu.

”Am vrut sa explic ca sa nu mai existe aceasta confuzie, deci este posibil ca in zonele in care se vor depasi in 24 de ore 50 cm de zapada, sa dam cod rosu. Ramane in cursul zilei de maine sa modificam avertizarea data pentru ca lucrurile sunt complexe. Daca ar fi simple, am da cu o saptamana inainte codul. In Banat si sud-vest a inceput sa ninga deja, la Bucuresti este polei, deci codul portocaliu a tinut cont de toate aceste fenomene. Apoi, la noapte va bate vantul si va incepe sa ninga. Lucrurile sunt compexe si am vrut sa explicam inainte populatiei”, a adaugat acesta.

Citeste si ATENTIE IESENI. Medicii mai dau o avertizare

Ion Sandu si-a reiterat recomandarea ca oamenii sa nu plece la drum pentru ca risca sa ramana inzapeziti.

”Eu am recomandat ca sa nu mai stea 12 ore in masina, sa nu mai plece. Sa facem aceasta plecare, sa le explicam ca e mai bine sa nu mai plece la drum ca sa nu mai stea 12 ore inzapeziti. Exista 1.000 de meteorologi in tara asta care muncesc sa evite impactul fenomenelor extreme si, daca nu tinem cont de avertizari, atunci munca asta este in zadar.  Este posibil sa ninga si sa se indeplineasca criteriile de cod rosu si atunci nu vom ezita sa il dam. Pentru ca este foarte lunga perioada. In Romania, viscolul dureaza o noapte si o zi”, a conchis acesta.

Citeste si Un nou val de frig si ninsori va lovi Statele Unite

Adauga un comentariu