Eveniment-Social

Directorul de la Filarmonica a scapat cu amenda pentru conflict de interese

Publicat: 06 feb. 2014
1

@ Procurorii au considerat ca nu-l pot trimite in judecata, pentru ca este un violonist foarte bun si pentru ca faptele sale nu au tulburat activitatea institutiei in niciun fel

Ieri, procurorii de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi au decis scoaterea de sub urmarire penala a lui Bujor Prelipcean, directorul Filarmonicii Iasi, desi a fost cercetat pentru comiterea infractiunii de conflict de interese. In schimb, procurorii l-au obligat la plata unei amenzi administrative in valoare de 500 lei. Alaturi de Bujor Prelipcean, in acest dosar a fost cercetat si avocatul Dumitru Popa, fostul jurist al Filarmonicii.

Popa a primit o amenda in valoare de 1.000 lei pentru acuzatia de instigare la conflict de interese. Tot dosarul pleaca de la contractele de asistenta juridica semnate de Bujor Prelipcean cu avocatul Dumitru Popa. Pentru o perioada de timp, Dumitru Popa a fost juristul Filarmonicii, dupa care a intrat in avocatura si si-a dat demisia. Desi isi pierduse calitatea de consilier juridic, Dumitru Popa a continuat sa reprezinte institutia de cultura din postura de avocat. In perioada 2011-2012 au fost incheiate mai multe contracte de asistenta juridica. Legea spune ca nu avea voie sa incheie astfel de contracte pentru o perioada de 5 ani. La audieri, Bujor Prelipcean a sustinut ca nu stia ca este interzis sa semneze astfel de contracte si ca l-a preferat pe fostul sau jurist pentru a apara institutia in procese, pentru ca stia foarte bine cum functioneaza lucrurile acolo. Acelasi lucru l-a spus si Dumitru Popa: nu stia ca nu are voie sa incheie astfel de contracte. „S-a apreciat ca, desi sunt întrunite elementele constitutive ale infractiunii de conflict de interese, faptele sunt lipsite de importanta si nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni, fiind suficiente masuri cu caracter administrativ”, a precizat procurorul Adina Bocai, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi. Intre timp, avocatul s-a angajat din nou la Filarmonica. Procurorul de caz a considerat ca nu se impune o pedeapsa mai aspra pentru cei doi, pentru ca sumele incasate nu sunt foarte mari, iar violonistul Prelipcean este un personaj care beneficiaza de o reputatie foarte buna.

Adauga un comentariu