News Flash:

Directorul Dobos incalca legea

5 Decembrie 2005
1261 Vizualizari | 0 Comentarii
•Directorul general al Finantelor Publice Judetene Iasi este incompatibil cu functia pe care o ocupa •Motivul este sotia sa, Camelia Dobos, care este sefa de la Trezorerie, situatie in care cei doi intra sub incidenta legii privind combaterea coruptiei •Desi legea arata ca unul dintre cei doi trebuie sa demisioneze imediat ce starea de incompatibilitate a fost sesizata, aceasta stare dureaza de aproape trei luni de zile, odata cu numirea in functie a lui Anton Dobos

De aproape trei luni de zile, directorul Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene Iasi (DGFPJ) Iasi este incompatibil cu functia pe care o ocupa. Aceasta deoarece sotia sa, Camelia Dobos, este sefa la Trezoreria Iasi, fiind practic intr-o functie de conducere in cadrul aceleasi institutii. Aceasta stare de fapt, reglementata de Legea 161/19 aprilie 2003, este ignorata de cei doi. Conform informatiilor detinute in prezent, in cazul unei plecari, Camelia Dobos este cea care va renunta la functie, sacrificandu-si propria cariera profesionala pentru functia de director general a sotului. Ministerul de Finante a trimis Departamentului de Resurse Umane al DGFPJ o sesizare cu privire la aceste probleme, insa pana acum nu au fost luate nici un fel de masuri. "Avand in vedere ca functia de director executiv a DGFPJ Iasi este ocupata de domnul Dobos Anton, iar functia de sef administratie adjunct - trezorerie si contabilitate publica este ocupata de catre doamna Dobos Camelia, sotia domului Dobos Anton, poate fi creata situatia de incompatibilitate stipulata de lege, privind unele masuri de asigurare a transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenire si sanctionarea coruptiei, potrivit caruia nu sunt permise raporturile ierarhice directe in cazul in care functionarii publici respectivi sunt soti sau rude de gradul I", este mentionat in raspunsul Ministerului de Finante.

Ignorarea legii

In acest caz, unul dintre sotii Dobos ar fi trebuit sa renunte la functia detinuta. In cazul in care situatia a ramas la fel, situatia de incompatibilitate este vadita, deoarece Camelia Dobos este direct subordonata sotului, prin natura functiei pe care o detine. In acest sens, Ministerul de Finante a trimis o recomandare Departamentului Resurse Umane din cadrul DGFPJ Iasi, pentru inlaturarea acestei probleme. Situatia este confuza, in contextul in care responsabilii de la Resurse Umane sunt direct subordonati directorului executiv si nu ii pot da ordine, asa ca situatia a ramas ingropata, cu incalcarile legii privind combaterea faptelor de coruptie. Conform legii mentionate, in cazul in care starea de incompatibilitate nu este raportata in termen de 10 zile, functionarul public in cauza trebuie destituit. "Destituirea din functia publica se dispune prin act administrativ al conducatorului autoritatii sau institutiei publice, care se comunica functionarului public оn termen de 5 zile lucratoare de data emiterii, pentru motive imputabile functionarului public, оn urmatoarele cazuri: a) ca sanctiune disciplinara, aplicata pentru savarsirea repetata a unor abateri disciplinare sau a unei abateri disciplinare care a avut consecinte grave; b) daca s-a ivit un motiv legal de incompatibilitate, iar functionarul public nu actioneaza pentru оncetarea acestuia оntr-un termen de 10 zile calendaristice de la data intervenirii cazului de incompatibilitate", este mentionat in Legea 161/2003. Cazul punctului (b) este aplicabil si sotilor Dobos, care trebuiau sa actioneze imediat pentru a iesi din starea de incompatibilitate, lucru care nu a avut loc.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1271 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014420 (s)