Eveniment-Social

Directorul DSP il contrazice pe ministrul Sanatatii

Publicat: 20 ian. 2009
1

• „Incidenta cancerului de col uterin este in crestere, iar cea mai buna varsta de vaccinare este de 12 ani. Vaccinarea e singura cale de a scadea incidenta acestui virus”, a sustinut directorul DSP Iasi, Mihnea Hurmuzache

Campania de vaccinare impotriva cancerului de col uterin a fetitelor de clasa a patra ar trebui sa continue, in paralel cu o campanie de informare. Cel putin asa considera directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Iasi, Mihnea Hurmuzache, dupa ce ministrul Sanatatii, Ion Bazac, si-a exprimat intentia de a opri campania.

La nivelul judetului Iasi s-au imunizat impotriva virusului papilloma uman (HPV) doar 123 de eleve de clasa a patra, din cele 4.800 care trebuiau vaccinate. Esecul campaniei s-a inregistrat si din cauza faptului ca parintii nu au fost informati corect, ori s-au informat din tot felul de surse si mai putin din cele stiintifice. „Campania de vaccinare ar trebui sa mearga in paralel cu o campanie de informare, dar nu trebuie intrerupta. In cazul acesta, atat timp cat este la latitudinea parintilor de a accepta sau nu vaccinarea fetitelor de clasa a patra, atat timp cat exista foarte multe materiale informative, dar nu stiintifice, la indemana pe Internet, probabil ca va fi un fel de transmitere a unei popularitati negative a acestui tip de vaccin. Desi in mod normal si natural, acesta ar trebui sa reprezinte una dintre profilaxiile obligatorii”, a declarat dr. Mihnea Hurmuzache, directorul DSP. In judetul Iasi se desfasoara inca de anul trecut o campanie de screening de depistare a cancerului de col uterin. Astfel, aproximativ 300 mii iesence, cu varsta intre 18 si 65 ani, sunt incluse in programul de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin. Iesencele beneficiaza gratuit de recoltarea probelor necesare, care vor fi examinate de laboratoarele anatomo-patologice. La Iasi, acest program se deruleaza la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie Cuza Voda. „Incidenta cancerului de col uterin este in crestere, iar cea mai buna varsta de vaccinare este de 12 ani. Vaccinarea e singura cale de a scadea incidenta acestui virus”, a adaugat directorul DSP Iasi.

Adauga un comentariu