News Flash:

Directorul INEC, acuzat de deteriorarea filmului "Basescu lovind un copil"

3 August 2010
1074 Vizualizari | 0 Comentarii
Expertul Catalin Grigoras, care a lucrat la Institutul National de Expertize Criminalistice (INEC) pana în mai 2010 si a expertizat CD-ul cu filmuletul în care presedintele Basescu ar fi lovit un copil, sustine într-o carte publicata recent ca CD-ul a fost deteriorat de catre directorul INEC, Cristian Dumitrescu, care a scris pe el cu un marker inadecvat. Dezvaluirea este facuta de portalul www.lumeajustitiei.ro, iar cartea se numeste “Expertiza judiciara a înregistrarilor audio, fotografiilor si înregistrarilor video” si a fost scrisa împreuna cu Adrian Petre, ofiter de politie judiciara de la Biroul Tehnic al Directiei Nationale Anticoruptie.

Potrivit lui Grigoras, tusul folosit de directorul INEC pentru a scrie pe CD penetreaza materialul în cateva zile si, în consecinta, datele de pe acesta nu mai pot fi citite. Inregistrarea difuzata de mii de ori în timpul campaniei electorale reda imagini în care presedintele Traian Basescu apare cum ar fi lovit cu pumnul un copil aflat printre participantii de la un miting din 2004 de la Ploiesti al PD. “Prin adresa nr. 3649 din 30.11.2009 a Administratiei Prezidentiale s-a dispus expertizarea unui CD. A fost pus la dispozitia INEC suportul digital ce nu avea înscrisuri olografe sau de alta natura. Desi cunostea situatia probei contaminate si deteriorate din dosarul penal nr. 27716/3/2007 al Tribunalului Bucuresti, Sectia I Penala, directorul INEC (n.n. - Cristian Dumitrescu) a procedat la contaminarea materiala a suportului digital din lucrarea nr. 3649 din 30.11.2009 a Administratiei Prezidentiale prin inscriptionarea pe suprafata acestuia a textului olograf INEC 1004/09. In plus, markerul utilizat nu a fost unul adecvat pentru a scrie pe astfel de suporturi digitale, iar la introducerea în plic, tusul s-a întins pe suprafata CD-ului extinzand aria contaminata si facilitand deteriorarea în timp a suportului digital si a datelor informatice”, se arata în cartea respectiva.

Despre situatia relevata în dosarul de la Tribunalul Bucuresti mentionat de autor se arata în lucrarea publicata urmatoarele: „Cu privire la contaminarea materiala a probelor digitale, în dosarul penal nr. 27716/3/2007 al Tribunalului Bucuresti, Sectia I Penala, s-a dispus expertizarea continutului unui CD. Suportul digital pus la dispozitie continea o inscriptionare cu un marker neadecvat al carui tus penetrase straturile CD-ului si o zona de date informatice contaminate, deteriorate ireversibil. Prin adresa INEC nr. 660/2008 din 3 martie 2009 s-a comunicat oficial beneficiarului lucrarii acest aspect si CD-ul a fost returnat fara sa se fi reusit accesarea si duplicarea continutului acestuia. Adresa de restituire a fost semnata de catre expert si directorul INEC, între acestia avand loc si o discutie pe aceasta tema si procedurile care trebuie respectate pentru a nu contamina digital sau material probele informatice si practica expertului de a nu inscriptiona sau sterge alte informatii, de orice natura, de pe probele digitale puse la dispozitie”.

INEC a transmis, în decembrie 2009, Administratiei Prezidentiale, avizul de specialitate solicitat cu privire la autenticitatea filmului în care presedintele Traian Basescu ar lovi un copil, facut public de presa, informa atunci Ministerul Justitiei. Dupa aceea, seful statului, Traian Basescu, a facut public rezultatul avizului: "Concluzii, capitolul 6 al avizului: Inregistrarea contestata contine elemente de editare computerizata în sensul alterarii integritatii, nu este autentica si nici nu reprezinta o copie realizata cu acuratete a unei înregistrari autentice". (sursa: cotidianul.ro)
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1366 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013567 (s)