Local

Directorul RAJAC arunca pisica

Publicat: 13 ian. 2000

•Managerul regiei considera ca principalul vinovat este comisionarul •Nichita va contesta nota de constatare

Din documentele elaborate de corpul de control al Directiei Regionale Vamale (DRV) Iasi a reiesit ca RAJAC va trebui sa vireze 5,7 miliarde de lei la buget. Suma reprezinta contravaloarea taxelor vamale aferente importului de echipamente, din perioada 1996-1999, realizat de RAJAC pentru utilarea statiei de epurare. Echipamentele au fost contractate cu firma Mannesmann in baza unui imprumut, in valoare de 24 milioane DM, acordat regiei de apa-canal de catre banca germana KfV. Comisionarul importurilor, a carui beneficiar este RAJAC, a fost firma Romtrans. Un control demarat in noiembrie 1999, la nivelul DRV Iasi, a scos la iveala faptul ca foarte multe din declaratiile vamale contineau incadrari tarifare eronate, inspectorii vamali recalculand suma pe care RAJAC ar trebui sa o plateasca pentru echipamentele importate.

„Incadrarile tarifare trebuiau facute de comisionar si vamesi”, crede Gheorghe Nichita, managerul RAJAC

Contrariat de faptul ca recalcularea taxelor vamale aferente echipamentelor in cauza a survenit la patru ani dupa demararea importurilor, Gheorghe Nichita, managerul RAJAC, a declarat ca incadrarea tarifara pentru plata acestor taxe revine comisionarului importurilor si vamii. Prin urmare, acest aspect trebuia clarificat intre Romtrans si Vama Iasi. „Ma mira faptul ca, in baza acelorasi normative, functionarii vamali au modificat, dupa patru ani de la inceperea importurilor, incadrarile tarifare. Nu stiu ce s-a intamplat in vama dar o parte din incadrarile tarifare nu au fost facute corect”, a subliniat Gheorghe Nichita. Dupa primirea, pe 5 ianuarie, a notei de constatare intocmite de DRV Iasi, o comisie din cadrul RAJAC a reluat metodologia de calcul a taxelor vamale.

Utilizand aceleasi normative care au stat la baza controlului DRV Iasi, comisia din cadrul RAJAC a trecut la incadrarea tarifara a fiecarei piese care a fost importata pentru utilarea statiei de epurare. Suma dedusa de comisia amintita, respectiv 3,349 miliarde de lei, a fost diferita de cea inaintata de DRV Iasi. Diferenta de peste 2 miliarde de lei a fost explicata de Gheorghe Nichita prin incadrarea tarifara incorecta efectuata de catre corpul de control al DRV Iasi. „Legea lasa loc insa la anumite interpretari. Incadrarile tarifare sunt aplicate de oameni. Refacand incadrarea, am ajuns la alta suma”, a precizat Gheorghe Nichita.

RAJAC va ataca decizia corpului de control al DRV Iasi

RAJAC a avut la dispozitie sapte zile pentru a inainta un raspuns la nota de constatare emisa de DRV Iasi. Raspunsul pe care-l poate da RAJAC inseamna plata taxelor vamale, la nivelul stabilit de 5,7 miliarde de lei sau initierea unei contestatii. Ieri, acest termen a expirat, RAJAC urmand sa-si sustina punctul de vedere in perioada imediat urmatoare. „Vom face publice rezultatele constatarilor noastre. Sunt multe inexactitati in nota de constatare ce a fost inaintata de DRV Iasi. Cert este ca vom reactiona fata de suma avansata prin nota de constatare a corpului de control. Vom depune o contestatie la DRV Iasi. In cazul in care conducerea DRV Iasi nu-si va insusi punctul nostru de vedere, vom face o plangere la Bucuresti”, a declarat Gheorghe Nichita.

Conducerea RAJAC sustine ca utilajele trebuie scutite de taxe vamale

Gheorghe Nichita a explicitat doua variante pentru rezolvarea situatiei. Prima varianta presupune scutirea de taxe vamale a tuturor componentelor importate pentru statia de epurare cu exceptia pieselor de schimb si a utilajelor auxiliare. El a mentionat ca aceasta varianta se sustine prin faptul ca statia de epurare face parte din dezvoltarea unui proiect de mediu, fiind o lucrare de interes public. „O statie de epurare nu este un obiectiv care aduce profit.

Obiectivul ca atare este destinat protejarii mediului si reprezinta un beneficiu pentru comunitate”, a declarat Gheorghe Nichita. Conturand ratiunea pentru care utilajele importate ar trebui scutite de taxe vamale, Nechita a amintit ca nicaieri in lume nu se platesc taxe vamale pentru importarea de utilaje destinate finalizarii proiectelor de mediu. Seful RAJAC a subliniat ca, la negocierile purtate inainte de semnarea contractului cu firma Mannesmann, la Ministerul de Finante s-au dat asigurari ferme ca importul utilajelor pentru statia de epurare va fi scutit de taxe vamale.

A doua varianta ar presupune achitarea unor taxe vamale in valoare de 3,349 miliarde de lei. Suma respectiva reprezinta cuantumul taxelor vamale socotite dupa incadrarea tarifara facuta de echipa de specialitate a RAJAC in acord cu aceleasi acte normative pe care le-a utilizat si DRV Iasi. Aceasta varianta inseamna insa deschiderea unei actiuni in instanta, actiune care se va putea prelungi pe o perioada mai lunga de timp. Dupa toate probabilitatile, conducerea RAJAC va promova prima varianta, adica scutirea de taxe vamale, in virtutea faptului ca un obiectiv de investitii, realizat in baza unor imprumuturi externe, se poate bucura de aceasta facilitate.

Vladimir Tanasoiu tace malc

Vladimir Tanasoiu, presedintele CJ, in subordinea caruia se afla RAJAC, a pastrat, de la declansarea scandalului, o tacere suspecta. Absenta unei reactii fata de ceea ce se intampla la RAJAC nu este un caz singular pentru conducerea CJ. Amintim ca, anul trecut, CJ a imprumutat bani de la RAJAC, bani cu care au fost platite salariile institutiei. Practic, toti cei care si-au luat lefurile pe „spatele” RAJAC refuza astfel sa se implice direct in rezolvarea unei probleme ce intereseaza comunitatea locala.

Daca RAJAC va plati taxele vamale, va scadea suma destinata investitiilor sau se va incerca includerea sumelor calculate de DRV Iasi in pierderile regiei. Pierderi ce vor fi platite, la urma urmei, din bugetul la care contribuim cu totii. (Vom reveni).loading...

Adauga un comentariu