News Flash:

Discoloratiile dentare

12 Octombrie 2010
1575 Vizualizari | 0 Comentarii
Dr Roxana Calinschi
Igiena dentara riguroasa nu este intotdeauna suficienta pentru a avea dintii perfect albi. Acestia necesita o atentie deosebita si o alimentatie aleasa cu mare grija. Din pacate, exista alimente care ne pateaza dintii, motiv pentru care trebuie reduse din regimul alimentar. Mai mult decat atat, se cere spalarea dintilor de fiecare data dupa consumarea acestora. Dintii joaca un rol important in viata noastra, atat in privinta esteticii, cat si in functie de hranire, masticatie, taierea alimentelor, amestecarea lor cu saliva, dar si in vorbire. Din pacate, insa, mentinerea sanatatii dintilor cere multa atentie, acestia necesitand a fi ingrijiti zilnic. Ceea ce mancam influenteaza sanatatea smaltului dentar, spre exemplu alimentele acide predispun la carii, atacand smaltul (citricele, preparatele acre), dar, totodata, alimentele care produc variatia pH-ului bucal spre valori bazice predispun la aparitia tartrului dentar si al organizarii placii bacteriene, mirosul neplacut al gurii etc.
Cauzele care duc la pierderea albului smaltului dentar tin, in primul rand, de igiena orala si alimentatie:
spalarea rara a dintilor sau incorecta si insuficienta, alimente care pigmenteaza smaltul: cafea, sucuri, cacao, tigari, vin, fructe (zmeura, mure, fructele de padure, afine, visine), dulceata din aceste fructe, rosiile etc., unele medicamente care afecteaza sanatatea smaltului, precum tetraciclina, dar si alte boli ale smaltului.
Tratamentul preventiv reprezinta prima conduita terapeutica pentru coloratiile extrinseci produse de bauturi sau de diverse obiceiuri, precum fumatul, ceea ce implica renuntarea la consumul lor. Periajul profesional dupa detartrajul ultrasonic sau manual cu paste profilactice este utilizat pentru eliminarea discoloratiilor minore, dar folosirea lor prea des duce la aparitia abraziei dentare, astfel incat utilizarea lor repetata nu este de dorit. Pentru tratarea discoloratiilor este necesara stabilirea conduitei terapeutice optime prin determinarea cu exactitate a factorilor etiologici pentru eliminarea lor si stabilirea uneia sau a mai multor solutii terapeutice, punand in balanta avantajele si dezavantajele lor, avand ca scop final obtinerea unor efecte estetice optime, cu efecte secundare si costuri minime si stabilitate in timp.

regimul alimentar
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3067 (s) | 22 queries | Mysql time :0.170712 (s)