National

Discursul fostului rege al Romaniei ilustreaza o diviziune istorica

Publicat: 25 oct. 2011
1

Fostul rege veteran al României a rostit ieri primul sau discurs in Parlament de când comunistii sprijiniti de sovietici l-au fortat sa abdice, in urma cu peste 60 ani, ilustrând adânci diviziuni asupra trecutului tarii, relateaza Reuters. In timp ce sondajele de opinie arata ca cei majoritatea românilor nu vor revenirea la monarhie, liderii post-comunisti au incercat sa limiteze influenta Regelui Mihai, temându-se ca le-ar eroda propria putere daca ar dispune de o platforma. „Nu putem avea viitor fara a respecta trecutul nostru”, a spus Mihai in fata unui Parlament plin la implinirea a 90 ani, aratând vioi la costum si cravata. „Coroana regala nu este un simbol al trecutului, ci o reprezentare unica a independentei, suveranitatii si unitatii noastre”, a mai spus Mihai, cel mai in vârsta fost monarh al Europei si unul dintre ultimii fosti sefi de stat din timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial inca in viata.

Discursul Regelui Mihai I

Sta doar in puterea noastra sa facem tara statornica, prospera si admirata in lume, a afirmat, marti, Regele Mihai I, in discursul rostit in fata Camerelor reunite ale Parlamentului cu prilejul implinirii varstei de 90 ani. „Nu vad România de astazi ca pe o mostenire de la parintii nostri, ci ca pe o tara pe care am luat-o cu imprumut de la copiii nostri”, a spus fostul suveran.

Regele a mentionat ca sunt mai bine de 60 ani de când s-a adresat ultima oara natiunii române de la tribuna Parlamentului si ca „a primit cu bucurie si cu speranta invitatia reprezentantilor legitimi ai poporului”. In opinia sa, cele mai importante lucruri de dobândit, dupa libertate si democratie, sunt identitatea si demnitatea, iar elita româneasca are o mare raspundere in acest sens. „Am servit natiunea româna de-a lungul unei vieti lungi si pline de evenimente, unele fericite si multe nefericite. Dupa 84 ani de când am devenit rege, pot spune fara ezitare natiunii române: cele mai importante lucruri de dobândit, dupa libertate si democratie, sunt identitatea si demnitatea. Elita româneasca are aici o mare raspundere”, a spus Regele Mihai. Nu in ultimul rând, acesta a amintit de românii si pamânturile românesti care au fost luate ca urmare a „impartirilor Europei in sfere de influenta”. „Nu trebuie niciodata uitati românii si pamânturile românesti care ne-au fost luate, ca urmare a impartirilor Europei in sfere de influenta. Este dreptul lor sa decida daca vor sa traiasca in tara noastra sau daca vor sa ramâna separati. Europa de astazi este un continent in care popoarele si pamânturile nu se schimba ca rezultat al deciziilor politicienilor. Juramântul meu a fost facut si continua sa fie valabil pentru toti românii. Ei sunt toti parte a natiunii noastre si asa vor ramâne totdeauna”, a evidentiat Regele Mihai.

Adauga un comentariu