National

Discursul lui Klaus Iohannis la aniversarea a 140 de ani de la infiintarea PNL

Publicat: 20 mai 2015

Presedintele Klaus Iohannis sustine un discurs, la Opera Romana, in cadrul evenimentului care marcheaza implinirea a 140 de ani de la infiintarea PNL.

„Domnule presedinte, Mircea Ionescu Quintus, stimata doamna, domnule presedinte Antonescu, doamna presedinte Alina Gorghiu, domnule presedinte Vasile Blaga, stimati invitati, va multumesc pentru invitatie si pentru extraordinara primire pe care mi-ati facut-o in aceasta seara. Sunt miscat si onorat sa fiu din nou in mijlocul vostru.

Sunt hotarat in aceasta seara sa vorbesc ceva mai mult, pentru ca evenimentul de astazi este unul cu totul special.

Poate nu intamplator PNL a luat fiinta in casa unui englez, Bratienii au contribuit din plin la aducerea dinastiei straine iar in plin secol XXI liberalii si-au ales ca presedinte un etnic german. Vreau sa subliniez cuceririle PNL. In secolul al XIX-lea, liberalismul s-a confundat cu modernizarea si emanciparea nationala. Romania de astazi ii datoreaza o infinita recunostinta pentru unitatea nationala, independenta, statul modern. De asemenea, economia romaneasca din secolul XIX-LEA PANA astazi e in buna masura creatia liberalilor. Prin noi insine nu a fost o lozinca printre atatea lozinci din politica romaneasca. Ea a capatat un sens in faptele si mintile unor mari scolili la universitatile europene.

Istoria nu poate uita ca jertfa lor nu a fost in zadar iar faptul ca noi suntem astazi aici sarbatorind 140 de ani de la infiintarea PNL este si un omagiu adus lor. Imediat dupa 1989 PNL a reluat cu devotament efortul pentru izbanda liberalismului. Fostii membri ai PNL din perioada interbelica impreuna cu tinerii anilor 90 au recladit partidul. Cu un parcurs sinuos si numeroase diviziuni, PNL s-a reunificat, intr-un final. Traverseaza un moment fast, nu este o intamplare, ci efectul unui efort consecvent.

Astazi, partidul are cea mai mare cota de incredere din toata istoria sa. PNL nu inseamna doar numele traditia si istoria, pentru mine, liberal este cel care practica liberalismul nu cel care se declara sus si tare liberal de aceea va cer sa duceti mai departe ideile si valorile liberalismului. Mandria noastra este aceasta: demnitatea unui partid care a pelcat acum 140 de ani sa isi gaseasca calea, prin tot ce a infaptuit si a realizat, cred cu tarie ca a gasit-o.

Am pornit impreuna pe un drum in 2014, un drum nu pentru un om, pentru un partid, ci pentru aceasta tara si oamenii ei. Regasim astazi, in alte roluri si responsabilitati, in alte circumstante, dar drumul este acelasi. Ne unesc aceleasi valori si angajamente. Pentru acest partid nu exista mod mai bun de a-si duce mai departe traditia decat prin a raspunde asteptarilor pe care cetatenii le au de la el. Va indemn sa fiti mereu constienti de acest lucru, sa nu lasati nimic sa fie mai important decat a va tine promisiunile. Doresc sa va multumesc pentru solidaritatea de care ati dat dovada, pentru ca Partidul National Liberal sa existe. Bratienii si ceilalti fruntasi ai PNL care au facut Romania moderna nu au vazut altceva decat Romania, singura unica Romanie, aceasta Romanie mi-o doresc si v-o doresc. La multi ani!”, a declarat Klaus Iohannis.loading...

Adauga un comentariu