Stiri si curiozitati

Discursul Reginei Elisabeta a II-a in cazul izbucnirii celui de-Al Treilea Razboi Mondial

Publicat: 25 iul. 2018
3

Consilierii Reginei Elisabeta a II-a au pregatit un discurs pe care aceasta ar trebui sa il tina in fata supusilor sai in cazul izbucnirii celui de-Al Treilea Razboi Mondial si, dupa cum suna, este la fel de relevant ca acum trei decenii, cand a fost scris, informeaza Euronews.

Discursul a fost scris in 1983, cand Razboiul Rece a atins punctul culminant. Fusese pregatit pentru a fi rostit in luna martie a acelui an, dar, din fericire, nu a fost cazul, si speram sa nici nu fie vreodata. Documentul a devenit public, potrivit legii de 30 de ani cu privire la desecretizare actelor guvernului britanic.

Se poate obseva ca, desi a fost scris acum mai bine de trei decenii, anumite fragmente ale discursului sunt extrem de relevante chiar si astazi.

Iata discursul pe care Regina Elisabeta a II-a l-ar rosti in cazul izbucnirii celui de-Al Treilea Razboi Mondial:

"Cand m-am adresat ultima data voua, in urma cu trei luni, cu totii ne bucuram de caldura familiei, de Craciun. (…) Acum, nebunia razboiului se raspandeste inca o data in lume si curajoasa noastra tara trebuie sa se pregateasca din nou pentru a supravietui unor pericole foarte mari. Nu am uitat niciodata tristetea si mandria pe care le-am simtit cu sora mea in timp ce ascultam la radio cuvintele inspirate ale tatalui nostru in acea funesta zi din 1939. Nici pentru o secunda nu mi-am inchipuit ca aceasta solemna si ingrozitoare datorie va cadea intr-o zi pe umerii mei. (…)

Cu totii stim ca pericolele pe care le infruntam astazi sunt cele mai mari din lunga noastra istorie. Dusmanul nu este un soldat cu o pusca, nici un pilot care vrajbeste deasupra oraselor noastre, ci abuzul letal al tehnologiei. Dar indiferent de ororile care ne asteapta pe toti, virtutile care ne-au ajutat sa ne mentim libertatea de doua ori in acest trist secol vor fi din nou forta noastra. (…)

Iubitul meu fiu Andrew (al doilea copil al reginei, n.red.) este deja in lupta impreuna cu unitatea sa si ne rugam pentru siguranta lui si pentru cea a colegilor sai de acasa si de peste mari. (…) Stransele legaturi ale familiei trebuie sa fie cea mai puternica aparare in fata necunoscutului. Daca familiile raman unite si neclinite, oferind ajutor celor singuri si neprotejati, dorinta de izbanda nu va fi strivita.

Mesajul meu pentru voi este simplu. Ajutati-i pe cei care nu se pot ajuta singuri, oferiti-le consolare celor singuri si persoanelor fara adapost si fie ca familiile voastre sa fie un ideal de speranta si viata tuturor celor care au nevoie. In timp ce luptam impreuna sa infrangem noua nenorocire, sa ne rugam pentru tara noastra si pentru oamenii de bine oriunde ar fi ei. Dumnezeu sa va binecuvanteze pe toti!".

Adauga un comentariu