News Flash:

Discutii pentru finantarea Canalului Dunare - Bucuresti

8 Noiembrie 2010
1010 Vizualizari | 0 Comentarii
Summit-ul Dunarii reuneste azi la Bucuresti, 22 de delegatii reprezentând sefi de guverne din cele 14 state din bazinul Dunarii, Comisia Europeana, reprezentanti ai celor sase landuri riverane din Germania si Austria, primaria orasului Ulm din Germania si Polonia, în calitate de observator. Reuniunea are loc la Palatul Parlamentului, sub înaltul patronaj al presedintelui României. Printre participantii de marca la eveniment se numara presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, premierul Bulgariei, Boiko Borissov, cel al Ungariei, Viktor Orban, premierul Croatiei, Jandranka Kosor si cel al Republicii Moldova, Vlad Filat. De asemenea, se va afla la Bucuresti presedintele Comitetului Regiunilor, Mercedes Bresso. Ucraina, desi invitata, nu a trimis niciun raspuns partii române cu privire la un reprezentant pe care îl va trimite la eveniment. România va fi reprezentata la cel mai înalt nivel de presedintele Traian Basescu, premierul Emil Boc si ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.
Evenimentul constituie prilejul unei dezbateri privind obiectivele prioritare în procesul de structurare a Strategiei UE pentru Regiunea Dunarii, urmând ca participantii sa semneze la final o declaratie comuna. Printre cele mai importante proiecte pe care România spera sa le duca la îndeplinire cu ajutorul Strategiei se numara canalul Dunare-Bucuresti, construirea a doua noi poduri România- Bulgaria, refacerea infrastructurii portuare (România are 12 porturi fluviale care trebuie modernizate), crearea unui institut international pentru studierea ecosistemelor din Delta Dunarii. În România, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului are deja peste 10.000 de proiecte care vizeaza regiunea Dunarii, care vor avea nevoie în perioada urmatoare de fonduri, dar si de o prioritizare.
Summitul, parte a Procesului de la Ulm, este al treilea eveniment de acest gen si ultimul înainte de adoptarea, la 8 decembrie, în Colegiul Comisarilor a Strategiei Dunarii, initiativa româno-austriaca. Strategia va fi ulterior supusa votului în Consiliul UE în timpul presedintiei ungare a UE, în aprilie 2011, urmând sa fie apoi aprobata în Consiliul European.
Strategia Dunarii va fi o strategie interna a Uniunii Europene la care sunt invitate sa participe si statele terte riverane si va respecta cele trei principii aplicate si în cazul Strategiei UE pentru regiunea Marii Baltice. Cele patru domenii propuse de Comisia Europeana si pe care se va axa Strategia sunt: conectivitatea (transport durabil si retele de energie), protectia mediului a resurselor de apa si managementul riscurilor, dezvoltarea socio-economica (cultura, educatie, cercetare, turism, dezvoltare rurala, piata interna) si îmbunatatirea sistemului de guvernare (capacitate institutionala si securitate interna).
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

summit-ul dunarii palatul parlamentului
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1295 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013390 (s)