News Flash:

Dispar cartile de munca

29 Decembrie 2010
2214 Vizualizari | 0 Comentarii
• Incepând de anul viitor, dispozitiile Decretului 92/1976 privind carnetul de munca se abroga si, odata cu intrarea în vigoare a noilor dispozitii legale, carnetele de munca vor disparea, iar evidenta muncii se va realiza electronic, prin registrul general de evidenta a salariatilor

Incepând de anul viitor, dispozitiile Decretului 92/1976 privind carnetul de munca se abroga si, odata cu intrarea în vigoare a noilor dispozitii legale, carnetele de munca vor disparea, iar evidenta muncii se va realiza electronic, prin registrul general de evidenta a salariatilor. Astfel, angajatorii care pastreaza si completeaza carnetele de munca le vor elibera titularilor în mod esalonat, pâna la data de 30 iunie 2011, acelasi lucru urmând sa fie facut si de catre inspectoratele teritoriale de munca, care detin carnetele de munca ale salariatilor si care vor trebui eliberate angajatorilor pâna la aceeasi data. "Inspectia Muncii a elaborat un plan de propuneri privind eficientizarea activitatii Inspectiei Muncii în domeniul relatiilor de munca, care a fost aprobat de Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, ce cuprinde etapele de urmat pentru predarea în conditii optime a carnetelor de munca catre angajatori, dar si eficientizarea activitatii Inspectiei Muncii în ceea ce priveste activitatea de control, prin preluarea inspectorilor de munca de la evidenta muncii la corpurile de control din cadrul inspectoratelor teritoriale de munca", a precizat, marti, Inspectia Muncii, într-un raspuns remis agentiei Mediafax.
Pentru respectarea termenelor prevazute în Codul Muncii, a început inventarierea carnetelor de munca pastrate si completate la sediile inspectoratelor teritoriale de munca, completarea si certificarea înscrierilor efectuate în carnetele de munca care se afla la inspectoratele teritoriale de munca si certificarea si contrasemnarea pentru legalitate a înscrierilor efectuate în carnetele de munca de catre angajatorii carora li s-a aprobat pastrarea si completarea acestora la sediu, precum si alte activitati specifice. "Angajatorii vor fi înstiintati de inspectoratele teritoriale de munca prin mijloace proprii cu privire la activitatile ce urmeaza a se desfasura în vederea predarii carnetelor de munca", a precizat IM.
Pentru a proba vechimea în munca a persoanelor care au lucrat înaintea de 1 aprilie 2001, datele înscrise în carnetele de munca trebuie preluate, prin copiere si scanare, la Casa Judeteana de Pensii. "Termenul limita pâna la care s-au putut prelua datele de pe aceste carnete a fost septembrie 2010 pentru preluare si noiembrie 2010 pentru scanare. Pentru preluarea datelor de catre Casa Judeteana de Pensii carnetul de munca trebuie însotit de o copie dupa actul de identitate din care sa rezulte Codul Numeric Personal. Astfel ca pentru carnetele de munca abandonate de titulari si pentru care detinatorul nu are copie dupa actul de identitate, nu pot fi predate caselor judetene de pensii. Este o ultima ocazie pentru cei cu carnete de munca «uitate» la fostii angajatori sa-si faca ordine în documente. Dupa decembrie 2010 refacerea vechimii se poate realiza numai în instanta", a atras atentia IM. Pentru functionarea registrului de evidenta a salariatilor, la nivelul Inspectiei Muncii a fost organizata o baza de date la nivel national, în care fiecare angajator are obligatia sa transmita, prin inspectoratul teritorial de munca, registre de evidenta a salariatilor în format electronic. Angajatorul poate transmite în mai multe feluri informatiile catre inspectoratul teritorial de munca în a carui raza teritoriala îsi are sediul sau domiciliul, online, prin intermediul portalului Inspectiei Muncii, prin e-mail, pe baza de semnatura electronica, sau le poate depune la sediul inspectoratului teritorial de munca. "Cheltuielile necesare pentru realizarea aplicatiei informatice si pentru administrarea bazei de date, precum si pentru perfectionarea ei au fost suportate din bugetul Inspectiei Muncii, iar angajatorii beneficiaza de aceste facilitati cu titlu gratuit", se mai arata în raspunsul catre Mediafax.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3826 (s) | 22 queries | Mysql time :0.269327 (s)