News Flash:

Dispar cozile de la ghiseele Inspectoratului de Munca

24 Noiembrie 2010
3785 Vizualizari | 2 Comentarii
George Albulescu
• Angajatorii nu vor mai depune la ITM actele aditionale la contractul de munca, decizii si statele de plata • Acestea vor ramane la angajator • Incepand cu 1 ianuarie 2011, ITM va incepe predarea carnetelor de munca catre angajatori, apoi documentele vor fi inmanate posesorilor • De asemenea, tot dupa 1 ianuarie, ITM va anunta posesorii carnetelor de munca care nu mai lucreaza si au lasat documentul la Inspectorat sa mearga sa-l ridice

Pana pe 31 decembrie 2010 angajatorii trebuie sa duca la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Iasi documentele pentru completarea carnetelor de munca, unde este cazul. Asta deoarece dupa data de 1 ianuarie 2011 ITM va incepe predarea carnetelor de munca catre angajatori. In prezent, la sediul ITM sunt 70 mii carnete de munca. Dupa care urmeaza ca angajatorii sa predea aceste carnete titularilor. De asemenea, tot dupa 1 ianuarie, conducerea ITM va anunta posesorii carnetelor de munca care nu mai lucreaza, dar au lasat acest document la Inspectorat, sa mearga sa-l ridice. Aici este vorba de aproximativ 10 mii de persoane. "Am primit de la Inspectia Muncii Bucuresti planificarea ce vizeaza incetarea carnetelor de munca si predarea lor catre angajatori, respectiv angajati. Incepand cu 31 decembrie 2010 se abroga dispozitia Decretului 92/1976 privind carnetele de munca. Acest lucru este prevazut de art. 298, alin. 3 din Legea 53/2003, Codul Muncii. In acest sens, ITM intentioneaza sa faca o campanie de informare a angajatorilor. Prima etapa consta in predarea carnetelor de munca catre angajator. Aceasta activitate de predare incepe dupa 1 ianuarie 2011. De asemenea, tot in aceasta etapa vom anunta posesorii de carnete de munca care nu mai lucreaza nicaieri si au lasat la ITM carnetul sa vina sa le ridice. Angajatorii care au carnetele de munca la ITM si care au de adus decizii de incetare sau alte acte de inchidere a carnetului de munca sa vina sa le aduca pana la 31 decembrie 2010", a declarat George Albulescu, inspector-sef la ITM.

Carnetele de munca se pastreaza cu sfintenie

Potrivit legislatiei, carnetele de munca sunt utilizate pentru calculul vechimii in munca doar pana la data de 1 aprilie 2001. Dupa aceasta data, situatia este reglementata de declaratia pe care a depus-o orice angajat la Casa de Pensii. "Carnetele de munca nu au incetat la 1 aprilie 2001, deoarece Casa de Pensii a trebuit sa scaneze toate aceste documente. Trebuie sa precizez ca, dupa ce angajatii vor primi carnetele de munca, acestea trebuie pastrate in cele mai bune conditii, pentru ca le vor trebui la pensie", a spus inspectorul-sef de la ITM. Incepand cu 31 ianuarie 2011 angajatorii nu vor mai depune la sediul ITM actele aditionale la contractul de munca, decizii, state de plata. Acestea vor ramane la angajator.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Comentarii (2)

Vasile Petcu  | #132607
Deci comisionul de 0,75 % nu se mai plateste de la 1 ianuarie 2011?Asa ar fi firesc....
Vasile  | #132628
Da voi cand faceti carti de munca la angajati mai jegosilor? Acolo au numai 4-5 oameni carti de munca, in rest se lucreaza la negru.
Adauga comentariu
Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.2650 (s) | 22 queries | Mysql time :0.132057 (s)