Economic Local

Disperare maxima: aflati in criza de bani, acesti oameni de afaceri sunt pregatiti sa vanda absolut tot ca sa-si atinga scopul – FOTO

Publicat: 15 oct. 2018

@ Intr-o perioada intensa si plina de tensiuni in ceea ce priveste soarta Iasitex SA, sefii fabricii se grabesc sa vanda absolut tot ce se afla in patrimoniul societatii @ Conducerea Iasitex a grabit organizarea unei licitatii pentru vanzarea a circa 30.000 mp de teren din zona Primaverii @ Asta se intampla cu doar doua zile inainte de expirarea termenului limita pana la care Stefan Vuza poate achita cele 127 milioane euro pentru preluarea Combinatului Oltchim Ramnicu Valcea @ Licitatiile anterioare organizate pentru vanzarea terenurilor Iasitex SA s-au dovedit a fi un esec total @ Dupa doua serii de dizponibilizari colective, fostii angajati ai fabricii de textile din Iasi inca nu si-au primit salariile compensatorii

Aflat in criza de bani si de timp, avand in vedere faptul ca pe data de 17 octombrie expira termenul pana la care Stefan Vuza poate achita cele 127 milioane euro pentru preluarea Combinatului Oltchim Ramnicu Valcea, omul de afaceri originar din Iasi a dat ordin subalternilor sa faca rost de bani cu orice pret.

Astfel, la inceputul acestei saptamani sunt organizate in ritm accelerat o serie de licitatii pentru vanzarea terenurilor si bunurilor care au mai ramas in patrimoniul Iasitex SA. Aceste licitatii se organizeaza in mare graba si in timp ce exista mai multe procese pe rol in ceea ce priveste licitatiile organizate in trecut pentru vanzarea patrimoniului societatii iesene.

Citeste si: Cladirea de birouri si terenurile Iasitex SA se vand cu 5 milioane de euro

"SA Iasitex SA Iasi, având sediul în Iasi, strada Primaverii numarul 2, reprezentata legal prin domnul Director general Lazaroae Nicolae Mihail, organizeaza licitatie publica deschisa cu strigare la sediul societatii la cel mai mare pret obtinut la urmatoarelor active: teren + constructii în suprafata totala de 30.235,37 mp situate în Iasi, str. Primaverii, nr. 2, proprietatea SC Iasitex SA Iasi. Data, ora si locul primei sedinte de licitatie: 15.10.2018, ora 9:00, la sediul Iasitex SA. Cea de-a doua sedinta de licitatie se va desfasura pe 16.10.2018, ora 9:00, la sediul Iasitex S.A. Ulterior datelor mentionate, in fiecare zi lucratoare din saptamana, respectiv 17.10.2018, 18.10.2018 si 19.10.2018, orele 9:00, cu exceptia sarbatorilor legale, la sediul societatii se va organiza cate o sedinta de licitatie, pâna la adjudecarea activului, sau pâna la decizia consiliului de administratie de sistare a licitatiilor", se arata in anuntul facut de conducerea Iasitex SA.

Printre activele vandute se numara constructii si terenuri aflate in zona Primaverii. O mare parte dintre active sunt insa ipotecate in favoarea diferitelor banci comerciale, cum ar fi Bancpost SA sau Libra Internet Bank.

Citeste si: BOMBA in economia locala! Multimilionar iesean, acuzat de un prejudiciu de proportii uriase. A falimentat o fabrica celebra din Iasi

Bani sunt, dar nu ajung la salariatii disponibilizati

Aceasta licitatie este organizata la doar cateva luni dupa ce alti aproape 36.000 mp de teren care au apartinut Iasitex SA au fost vanduti in cadrul unei licitatii scandaloase anul trecut. Atunci a fost incheiat un antecontract prin care Concept SRL, firma controlata de omul de afaceri iesean Bogdan Gheorghiu, trebuia sa cumpere o suprafata de aproape 36.000 de mp de teren aflati in zona bulevardului Socola pentru 6,8 milioane euro. Aceasta tranzactie face insa obiectul unor dosare in instanta.

De precizat si faptul ca mai multe razboaie de tesut si utilaje perfect functionale din interiorul fabricii de textile au fost vandute recent cu suma de 350.000 euro la ordinul lui Stefan Vuza.

Asta se intampla in conditiile in care fostii angajati ai Iasitex SA care au fost disponibilizati nu au incasat pana acum niciun salariu compensatoriu conform contractului colectiv de munca. Totodata, se forteaza inclusiv vanzarea unui teren de 15.000 mp aflat in proprietatea Iasitex SA.

"Aprobarea vânzarii, la cel mai mare pret obtinut, a activului teren în suprafata de 15.000 mp, situat în intravilanul Municipiului Iasi, loc. Tomesti, având nr. cadastral 11869/2, înscris în cartea funciara 36543 a localitatii Iasi. Împuternicirea Directorului General al Iasitex SA Iasi sa negocieze cu diligenta, în numele si pe seama societatii, cu cele mai bune abilitati, a oricaror termeni si conditii privind vânzarea activului teren în suprafata de 15.000 mp, sa încheie contractul de vânzare-cumparare, sa stabileasca pretul si conditiile de plata, sa semneze si/sau transmita orice document ce trebuie întocmit si/sau expediat de catre Societate în legatura cu vânzarea activului în fata notarului public si a altor institutii", se arata pe ordinea de zi a Adunarii Generale Extraordinare a Actionarilor din cadrul Iasitex.

Citeste si: BOMBA in economia locala! Concedieri masive la una dintre cele mai mari fabrici din Iasi: Sute de persoane isi pierd locurile de munca

Oltchim Ramnicu Valcea, transformata in afacere imobiliara?

Cea mai mare tranzactie din Europa de Est realizata in acest an depinde in mod direct de fabrica de textile Iasitex SA. Omul de afaceri Stefan Vuza cauta cu disperare sa faca rost de bani pentru a achita la termen cele 127 milioane de euro prin care a cumparat pachetul majoritar de actiuni de la Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea, una dintre cele mai mari companii de stat care mai functioneaza in Romania.

Termenul limita de plata a fost fixat la data de 17 octombrie 2018, iar pana atunci, presedintele SCR Group a dat ordin echipei care se ocupa de obtinerea fondurilor sa scoata tot ce pot din Iasitex SA, fabrica despre care s-a anuntat deja ca isi va inchide productia si va disponibiliza personalul in viitorul apropiat.

Achizitia ar trebui facuta prin intermediul Chimcomplex Borzesti SA, o alta companie care face parte din grupul SCR. In urma cu aproape o luna, Directoratul General pentru Concurenta din cadrul Comisiei Europene si-a dat acordul privind procedura de vânzare a activelor Oltchim SA catre Chimcomplex Borzesti.

Avand in vedere faptul ca majoritatea societatilor care fac parte din grupul SCR au fost devalizate rand pe rand si transformate in afaceri imobiliare, conform informatiilor din interior, se pare ca soarta Combinatului Oltchim Ramnicu Valcea va fi aceeasi.

Din zece companii care fac parte din grup, doar doua mai au productie, una dintre ele fiind Iasitex SA. Somes SA Dej, Uzuc SA Ploiesti, Nova Textile Bumbac Pitesti, Sinterom SA Cluj-Napoca, Caromet SA Cluj-Napoca, Contractoare SA Buzau si Inav SA au fost deja inchise.

Citeste si: Dezastru! Decizie finala! O mare fabrica din Iasi dispare. Sute de persoane isi pierd locurile de munca

Din grup mai functioneaza doar Chimcomplex SA Onesti si Iasitex SA, insa cele doua fabrici se afla si ele in ultima perioada de functionare avand in vedere presiunile facute. Toate deciziile in ceea ce priveste destinele acestor fabrici au fost luate din biroul AISA Invest SA Cluj-Napoca, cea de-a zecea firma care face parte din grupul SCR si care nu are activitate de productie.

Citeste si: Conducerea Iasitex SA a respins tragerea la raspundere a milionarului Stefan Vuza

Avand in vedere faptul ca mai toate fabricile controlate prin grupul SCR au fost devalizate rand pe rand, iar cele care mai rezista inca urmeaza sa aiba acelasi destin, este greu de crezut ca preluarea Oltchim Râmnicu Vâlcea va fi urmata de continuarea activitatii de procutie a combinatului, ci mai degraba de afaceri imobiliare.
Pretul estimativ in aceasta zona din Iasi aflata in plina dezvoltare este de 200-250 euro/mp.

Adauga un comentariu