Eveniment-Social

Disponibilizari la Scudas SA Pascani

Publicat: 30 oct. 2011

@ Societatea Scudas SA Pascani nu a scapat de colapsul financiar

Firma pascaneana specializata in producerea de scule aschietoare, portscule si accesorii pentru masini–unelte se confrunta cu probleme tot mai mari. Recent, cei de la conducere au fost nevoiti sa taie o parte din masini si sa le duca la centrele de colectare a fierului vechi pentru a face rost de banii necesari achitarii salariilor. Conform precizarilor facute de administratorul judiciar al societatii, Angela Potop, s-a inceput procesul de casare doar in cazul utilajelor care nu mai erau folosite. „Nu vreau sa se inteleaga faptul ca la ora actuala societatea este taiata, iar bunurile sunt valorificate si ca urmeaza a fi, in acest mod, inchisa. Este vorba de niste casari ale unor utilaje nefunctionale de o perioada lunga. Sunt vechi, nefunctionale, iar comenzi pentru ele nu mai exista. Vreau sa ma credeti ca de 20 de ori cred ca am mers in sectii sa analizez situatia lor. Sunt masini nefunctionale, amortizate integral. Pana la ora actuala, am reusit sa colectam 100 tone de fier, valoarea acestuia fiind de aproximativ 100.000 lei. Banii vor fi folositi pentru plata salariilor la angajatii fabricii si a darilor catre stat, suma aferenta lunii septembrie”, a declarat administratorul judiciar al Scudas, Angela Popa.

Din spusele acesteia, pana nu demult, conducerea societatii nu obisnuia sa plateasca din obligatiile bugetare. Ca urmare, acest lucru a devenit o prioritate pentru firma.

40 angajati pe lista concedierii

Vineri a avut loc sedinta de Consiliu Administrativ. In cadrul ei s-au luat in discutie modul de reorganizare a personalului, a locului in care se va desfasura activitatea si solutii pentru reducerea cheltuielilor si diminuarea pierderilor. „Sunt pierderi destul de mari de la o luna la alta, fiind vorba despre o suma de aproximativ 140.000 lei. Aceste pierderi inseamna ca ceva nu se poate plati. Trebuie sa tinem cont de obligatiile bugetare, care pana acum nu se plateau, si astfel trebuie sa regandim procesul firmei. Datorii nu inseamna doar salarii, electricitate etc.”, a mai spus Angela Popa. In perioada urmatoare, activitatea societatii va fi mai restransa tocmai pentru a se face economie. „Sunt hale, spatii care nu au activitate prea mare, dar care, totusi, consuma destul de mult. Aici sunt si cele mai mari pierderi. Trebuie sa restrangem activitatea in spatii cat mai compacte pentru a ajunge la acele reduceri de cheltuieli de care discutam, iar acest lucru trebuie inceput chiar din luna urmatoare. Tot in aceasta sedinta am venit cu propunerea sa se reduca din actualul personal al fabricii. Eu am venit si cu o propunere asupra numarului. Este vorba de 40 persoane care sa fie disponibilizate. Ei, cei de la conducere, trebuie sa vada care sunt cei mai productivi dintre actualii muncitori, cu care se poate continua, si care sa fie disponibilizati. Trebuie sa avem in vedere si faptul ca multi muncitori sunt intretinatori de familie si trebuie gasite variante. Eu nu m-am implicat in numirea celor care sa plece din fabrica pentru ca cel mai bine stiu cei de la conducere cu ce fel de oameni lucreaza. Sunt datorii destul de mari si comenzi putine. Nu avem ce face”, a mai spus administratorul judiciar.

Datorii istorice de 15 milioane lei

La ora actuala, singura societate de scule din zona Moldovei inregistreaza o datorie de 15 milioane lei, din care 14,5 milioane sunt numai restante catre bugetul de stat. Piatra care a scufundat si inca mai continua sa scufunde aceasta societate in haosul datoriilor sunt penalitatile acumulate in timp, care, la randul lor, atrag alte penalitati. Actuala conducere a Scudas e constienta ca nu poate acoperi aceasta datorie, dar se fac eforturi pentru ca o mica parte din bani sa fi directionati catre stat. Singura salvare ramane atragerea unui investitor strategic, care sa dispuna de fonduri pentru a salvarea firmei.

Doua societati interesate de pachetul majoritar de actiuni

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a demarat pana acum mai multe proceduri de scoatere la licitatie a pachetului de actiuni ce-l detine, fiind vorba despre o majoritate de 69,9%, dar nimeni nu s-a aratat interesat. La ora actuala se discuta de interesul a doua societati de a cumpara fabrica. „Aceasta fabrica chiar are potential. Daca s-ar investi aici, atunci cu siguranta ar fi o afacere si s-ar face productie. Este nevoie de schimbarea utilajelor, care sunt vechi din anii ’82 -’84. Traim intr-o lume mai moderna si trebuie investit in utilaje mai moderne. Sunt doi investitori, cu care colaboram, dar care nu doresc sa le mentionez numele, ce sunt interesati de aceasta fabrica. Dar asteapta sa mai scada din pretul actiunilor. Au putere financiara si pot rentabiliza aceasta fabrica. Trebuie venit cu o infuzie de capital. Ca o concluzie, pentru ca oamenii sa stie exact, chiar daca se iau unele masuri mai grele, sa se cunoasca faptul ca se doreste salvarea acestei societati, nicidecum ingroparea ei. Si va spun sincer ca actuala conducere a fabricii chiar lupta pentru acest lucru. Eu sunt multumita de activitatea lor”, a incheiat Angela Popa, administratorul judiciar al Scudas. Surse apropiate societatii afirma ca printre firmele interesate sa preia Scudas se afla si Grupul Feroviar Roman, care detine si societatea REMAR Pascani.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit