News Flash:

Disputa dintre Mitropolie si proprietarii terenurilor din Bucium se poate prelungi la infinit

23 Septembrie 1999
1044 Vizualizari | 0 Comentarii
•Cita vreme nu va fi pronuntata o hotarire definitiva si irevocabila in instanta, proprietarii de drept nu isi vor putea recupera paminturile •Ei nu accepta sa primeasca pamint in alta parte, datorita distantei foarte mari si a conditiilor in care se prezinta aceste terenuri

In 1992, pe 25 august, Primaria Municipiului Iasi intocmea un referat, semnat de catre primarul Constantin Simirad, pentru solutionarea dosarului nr. 12.733, privind cererea formulata de Elena Bajenaru si Olga Burlacu. In fapt, era vorba despre punerea in posesie a unui teren de 42.655 de metri patrati, care a apartinut tatalui celor doua, colonelul Stefan Vasilescu, teren aflat in folosinta Schitului Bucium. Confiscat in anul 1953 de catre comunisti, respectiva suprafata de teren a intrat in folosinta Mitropoliei Moldovei si Bucovinei in anul 1963. Incepind cu 1991, odata cu aparitia Legii fondului funciar, mostenitorii fostului proprietar au solicitat punerea in posesie. Acest demers nu si-a gasit o finalitate nici pina astazi, disputa dintre proprietarii de drept (cu acte) a respectivelor suprafete de teren si Mitropolie fiind mutata in instanta de judecata. In aceste conditii, trei hotariri ale Prefecturii judetului Iasi, care solicitau punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate, de catre Comisia Municipala de aplicare a Prevederilor Legii nr.18/1991, republicata, nu pot fi aplicate.

Directia Agricola a incercat o mediere a acestui caz

Raspunzind numeroaselor sesizari primite, Directia Generala pentru Agricultura si Industrie Alimentara a incercat o mediere a acestui caz. Astfel, in data de 10 martie 1998, intr-o adresa catre Mitropolia Moldovei si Bucovinei, se solicita acesteia sa asigure conditii care sa permita efectuarea masuratorilor pe terenurile revendicate de fostii proprietari, stabilind si o data: 12 martie 1998, ora 9.00. "A doua zi am primit un raspuns de la Mitropolie, inregistrat cu numarul 4.323, in care se specifica faptul ca Mitropolia a introdus o actiune judecatoreasca pe rol, ceea ce duce la imposibilitatea efectuarii acelor masuratori", ne-a declatat ing. Dan Chiran, responsabil zonal in cadrul Directiei Agricole. "Prin rezolutia Presedintelui Judecatoriei Iasi, s-a dispus suspendarea executarii ordinelor mai sus mentionate, respectiv 149/3.03.1998 si 150/9.03.1998", se poate citi in adresa Mitropoliei. In fapt, este vorba de trei Hotariri ale Prefecturii Iasi, prin care se solicita punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate, de catre Comisia Minicipala de aplicare a prevederilor Legii fondului funciar. Prima hotarire dateaza din 23.06.1994, fiind inregistrata cu numarul 3.507, a doua din 9.03.1998, cu numarul 150, iar cea de a treia din 20.08.1999, cu numarul 193.

Mitropolia nu detine acte care sa ateste dreptul de proprietate

Fiind solicitate acte din care sa reiasa dreptul de proprietate asupra terenurilor revendicate de mostenitorii colonelului Vasilescu, Mitropolia nu a prezentat decit memorii si adrese. "Am primit copia unui act datind din 1914, pentru o suprafata de 4,15 hectare, intrat in patrimoniu in momentul infiintarii Schitului Bucium. Un al doilea act pe care l-am primit se referea la o suprafata de teren de 22 de hectare, fiind donat Mitropoliei de catre Ioana Roznovanu. Pe harta anexata respectivului act apar, ca vecini, colonelul Stefan Vasilescu (tatal Elenei Bajenaru) si familia Bomcov, ai carei mostenitori, familia Motas, au obtinut titlul de proprietate, dar se afla in imposibilitatea de a-si prelua proprietatea. Aceste terenuri au trecut in 1953 in proprietatea statului, intrind, zece ani mai tirziu, in folosinta Schitului Bucium. Din actele prezentate nu a reiesit, astfel, dreptul de proprietate asupra terenurilor revendicate, Mitropolia justificind doar o suprafata de 26 de hectare, din cele 36 de hectare aflate in folosinta respectivului schit," a precizat Dan Chiran.

Mitropolia a pierdut ultimul termen de judecata

"In cursul zilei de luni a avut loc un nou termen in procesul prin care Mitropolia cerea anularea Ordinului 150/1998, emis de Prefectura judetului Iasi, prin care se reconstituia dreptul de proprietate al Elenei Bajenaru si al Olgai Burlacu pentru o suprafata de teren de 46.777 metri patrati, situat in soseaua Bucium nr.93, act emis in data de 9 martie 1998. Actiunea Mitropoliei a fost respinsa de catre instanta, urmind a face, cel mai probabil,un nou apel.
"In 1992, cind s-a intocmit acel referat care recomanda eliberarea titlului de proprietate si punerea in posesie a terenului, am fost in audienta la primar, pentru a-i multumi, atentionindu-l, totodata, ca dosarul intirzie prea mult la Oficiul de Cadastru. La sapte ani de la aparitia acelui referat, care nu a fost urmat, cum era si firesc, de eliberarea actului de proprietate, se pare ca pozitia primarului s-a schimbat total, el nemairecunoscind ca a semnat acel referat. Mai mult, am fost invitata de catre unul dintre juristii Primariei sa stau acasa si sa astept o citatie. Am aflat ca ultima hotarire a Prefecturii, cu numarul 193, din 20 august 1999, va fi atacata in contencios, datorita faptului ca in respectivul act se precizeaza numai marimea suprafetei de teren, nu si amplasamentul. Or, din actele prezente la dosar, rezulta foarte clar amplasamentul respectivei suprafete de teren. In plus, discutia s-a purtat pe unul din holurile Primariei, doar la insistentele mele intrind intr-unul dintre birouri. Acest lucru, avind in vedere virsta mea, este inacceptabil", a declarat Elena Bajenaru.

Proprietarii nu doresc sa primeasca pamint in alta parte

Una din ultimele propuneri facute proprietarilor de terenuri din Bucium este aceea de a primi aceleasi suprafete de teren in alta parte. Potrivit directorului general al Directiei Generale pentru Agricultura si Industrie Alimentara, Gheorghe Aioanei, aceste terenuri se situeaza in zona aparatorilor patriei, undeva intre cartierul Dacia si dealul Galata, pe malul Bahluiului. Surse din cadrul Directiei Agricole ne-au declarat ca pe acele suprafete de teren practic nu se poate construi nimic, fiind in pericol de a fi inundate la orice cadere mai masiva de precipitatii. In plus, distanta foarte mare fata de vechiul amplasament (care se situeaza la celalalt capat al orasului) constituie un impediment major. "Asa ceva nu este posibil. Terenul revendicat de mine se afla la nici sase metri de casa in care locuiesc, in vreme ce acea suprafata care mi s-a oferit in compensatie se afla la o distanta foarte mare. Daca terenul care a apartinut tatalui meu este linga mine, de ce sa ma duc tocmai in capatul celalalt al orasului? De ce nu se duc cei de la schit pe acel amplasament?", a reactionat Elena Bejenariu la propunerea care i s-a facut. (vom reveni)
Mihai ANDREI
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1262 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013624 (s)