News Flash:

Disputa Flaiser - Nichita privind societatea regionala de apa

9 Aprilie 2008
1034 Vizualizari | 0 Comentarii
Gheorghe Nichita si Lucian Flaiser
• Desi primarii oraselor din judet au solicitat sa aiba doua voturi in cadrul comitetului de conducere a societatii regionale de apa ARSACIS, sefii RAJAC sustin ca reprezentantii Comunitatii Europene nu a aprobat acest lucru • Insa primarul considera ca la mijloc sunt jocurile facute de Lucian Flaiser, presedintele Consiliului Judetean

Solicitarea ca municipiile Iasi si Pascani, cat si celelalte orase din judet sa aiba doua voturi in comitetul de conducere a Asociatiei Regionale a Serviciilor Apa-Canal Iasi (ARSACIS) a ramas fara rezultat. Aceasta Asociatie a fost constituita conform solicitarilor Uniunii Europene cu scopul de a atrage cat mai multe fonduri pentru reabilitarea, extinderea si modernizarea retelelor de apa si canalizare. Desi atat reprezentantii Regiei Autonome Judetene de Apa-Canal (RAJAC) Iasi, cat si cei ai Consiliului Judetean (CJ) au fost de acord ca orasele din judet sa beneficieze de prezenta a doi membri cu drept de vot in cadrul asociatiei, Comisia Europeana nu a fost de acord cu aceasta solicitare.

Pana acum, statutul asociatiei prevedea, la capitolul reprezentativitate, ca spre deosebire de celelalte autoritati locale, orasele puteau sa beneficieze de doi reprezentanti. Comunele din judet beneficiau de un singur vot, in vreme ce municipiile, orasele si CJ aveau dreptul la cate doua voturi. Insa ultimele prevederi ale Uniunii Europene stipuleaza ca in cadrul asociatiei sa fie cate un membru pentru fiecare autoritate locala. "Vreau sa subliniez faptul ca, de vreme ce Uniunea Europeana pune la dispozitie fondurile, tot UE impune si regulile dupa care aceste fonduri pot fi cheltuite. Astfel asociatia va trebui sa-si modifice statutul prin corectarea nivelului de reprezentativitate in baza asociatiei liber consimtite", a precizat Ioan Toma, directorul regiei Autonome Judetene de Apa Canal (RAJAC) Iasi. Pe de alta parte, primarul Gheorghe Nichita a specificat ca asociatia a fost creata sa protejeze interesele Regiei si ale Consiliului Judetean. "Noi dorim sa intram in asociatie, dar statutul acesteia nu respecta normele europene. Numarul membrilor nu e corect stabilit, iar aceasta asociatie prevede si alte obiecte de activitate", a spus Nichita. Trebuie precizat ca in tratatul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana este prevazuta si obligatia prin care, pana in 2015, toate comunitatile cu mai mult de doua mii locuitori sa beneficieze de sisteme centralizate cu apa, iar pana in 2018 aceste comunitati sa beneficieze si de sisteme de canalizare. Totodata, pentru a putea fi accesate fonduri de coeziune de la Uniunea Europeana, trebuie indeplinite o serie de conditii precum existenta unei asociatii de dezvoltare intercomunitara, cum este ARSACIS in acest moment, existenta unui operator regional.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.

arsacis rajac comisia europeana normele europene uniunea europeana
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1337 (s) | 24 queries | Mysql time :0.014826 (s)