News Flash:

Disputa pentru patrimoniu va continua pina la sfirsitul anului

5 Septembrie 1999
588 Vizualizari | 0 Comentarii
•Primarul Simirad a pierdut partida cu RAJAC •Bunurile regiei au fost considerate de DAPL de interes judetean •Diferendele intre Consiliul Judetean, Primarie si Prefectura au fost pasate la Guvern

La solicitarea Departamentului de Administratie Publica Locala (DAPL), in urma cu doua zile a avut loc intrunirea presedintilor de consilii judetene. Cu aceasta ocazie, sefii administratiilor judetene si-au expus punctele de vedere legate de inventarierea bunurilor de patrimoniu de interes judetean si posibelele litigii cu administratiile locale in cazul altor bunuri de patrimoniu. Cauza patrimoniala a judetului Iasi a fost sustinuta de vicepresedintele Iordache Popa. Potrivit afirmatiilor acestuia, "intilnirea a avut un caracter consulativ. Fiecare judet a prezentat DAPL o nota de probleme. Cert este ca problemele Iasului nu au fost comparabile cu a altor judete". Pe nota Consiliului Judetean Iasi a fost inscris in primul rind Palatul administrativ, unde au aparut doi "pretendenti", respectiv Prefectura si Consiliul Judetean. Fiind un caz mai delicat, reprezentantii departamentului de Administratie Publica Locala au fost rezervati si au lasat rezolvarea acestei situatii pe seama legii. De asemenea, doleantele CJ Iasi au mai vizat: cladirile de patrimoniu, care au fost incluse in capitalul social al unor societati; delimitarea interesului judetean de cel local pentru institutiile de cultura; patrimoniul construit din fondurile fostului Consiliu Popular Judetean, care in acceptiunea participantilor la intrunire, este "mostenit" juridic de Consiliul Judetean; bunurile de patrimoniu ale RAJAC. In cazul acestei regii, DAPL a fost mai ferm in raspuns precizind ca reteaua de distributie a apei deserveste mai multe localitati din judet si in aceasta situatie bunurile regiei sint de interes judetean.
DAPL s-a pronuntat pentru o inventariere a tuturor notelor de probleme intocmite de judetele participante urmind ca ulterior sa fie transmise precizari referitoare la punctele litigioase.Pentru ca lucrarile de inventariere a bunurilor de patrimoniu sa-si produca efectele, la propunerea presedintelui Consiliului Judetean Cluj s-a convenit sa se emita hotariri ale consiliilor judetene si locale, cu caracter partial, pentru acele bunuri care nu constituie probleme. In ceea ce priveste bunurile susceptibile de a constitui obiectul unor litigii vor fi mediate, mai intii, in plan local si apoi de Guvern.
Reamintim ca inventarele impreuna cu hotaririle consiliilor locale si judetene aveau ca termen de predare la DAPL data de 30 august. Dupa aceasta data, cu avizul Ministerului Finantelor si al Ministerului Lucrarilor Publice si Amenajarii Teritoriului acestea vor fi supuse spre aprobarea Guvernului pina in 28 octombrie. Atestarea apartenentei bunurilor de patrimoniu la domeniul public de interes judetean sau local se va face de catre Guvern, prin hotarire, emisa pentru fiecare judet. Pentru a se respecta termenele prevazute in lege si in normele metodologice de aplicare, DAPL va centraliza lucrarile cu bunurile de patrimoniu in forma incompleta, iar restul va fi transmis, dupa rezolvarea problemelor litigioase, pina la sfirsitul anului.

Istoria recenta a dezbaterilor asupra patrimoniului

Luna trecuta, sub patronajul prefectului Florin Vitan a avut loc medierea repartitiei bunurilor la domeniul public de interes judetean sau local. Negocierile au fost conduse de vicepresedintele Consiliului Judetean Iordache Popa si primarul Constantin Simirad. Partile au convenit ca bunurile imobile din strada Codrescu nr. 6 sa fie impartite in mod egal. Acordul a fost exprimat si pentru fostul hotel al partidului comunist - "Victoria" - care a fost revendicat de Primarie. Filarmonica "Molodova" a fost trecuta pe inventarul CJ, iar Teatrul "Luceafarul" si Muzeul Literaturii pe inventarul Consiliului Local. Bunurile de patrimoniu ale RAJAC au fost impartite astfel: magistralele (conductele mari) de distributie a apei au fost revendicate de CJ, iar bransamentele de CL. Divergentele in cazul palatului administrativ ("Casa patrata") s-au finalizat cu acordul exprimat unanim privind partajarea in cota parte aferenta Prefecturii si CJ. Peste citeva zile, consilierii judeteni intruniti in sedinta extraordinara au demolat punct cu punct toata aceasta intelegere. Mai mult, Filarmonica "Moldova" a fost "pasata" in curtea primarului.
Marcela DONCIU
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1454 (s) | 24 queries | Mysql time :0.013198 (s)