National

Disputa privind Marea Chinei de Sud, continuata in ciuda deciziei Curtii Permanente de la Haga

Publicat: 19 iul. 2016
1
Autoritatile filipineze au anuntat astazi ca nu pot incepe dialogul direct cu Beijingul, pe tema zonelor disputate din Marea Chinei de Sud, intrucat China refuza sa accepte decizia Curtii Permanente de Arbitraj de la Haga. In 12 iulie, Curtea Permanenta de Arbitraj (CPA) a decis ca revendicarile Beijingului asupra celei mai mari parti a acestei mari strategice sunt „nejustificate”. Sentinta a fost respinsa de China in termeni duri.
„In starea actuala a lucrurilor, nu sunt sigur ca pot fi luate in considerare negocieri”, a declarat ministrul de Externe filipinez, Perfecto Yasay.  Yasay si omologul sau chinez Wang Yi au evocat posibilitatea unor discutii bilaterale in marja summitului Europa-Asia care a avut loc la Ulan Bator weekend-ul trecut, fara progrese. „Sa lasam emotiile deoparte si sa vedem daca putem sa redeschidem calea acestui tip de negocieri”, a declarat ministrul la un post de televiziune. CPA a decis ca Beijingul a incalcat „drepturile suverane” ale Filipinelor in zona sa economica exclusiva. Conform instantei, reciful Scarborough, asupra caruia Beijingul a preluat controlul in 2012, este o zona de pescuit „traditionala” care trebuie sa fie accesibila in special pescarilor filipinezi si chinezi. 
Yasay a spus ca Beijingul este pregatit sa discute despre accesul la recif pentru Filipine, dar ca autoritatile chineze ar fi atras atentia: „Daca insistati pentru respectarea sentintei, atunci am putea intra pe calea confruntarii”. Prioritatea presedintelui filipinez Rodrigo Duterte este ca pescarii din arhipelag sa isi poata desfasura in continuare activitatea la Scarborough. „Sa luam lucrurile pe rand. Am cerut Chinei sa dea dovada de retinere si sobrietate pe acest subiect, sa mentina statu-quo-ul, adica sa nu desfasoare actiuni agresive, sa nu faca declaratii provocatoare”, a spus el. Duterte a mai anuntat saptamana trecuta ca il va trimite pe fostul presedinte Fidel Ramos in China pentru a incepe negocieri.  Noul presedinte spune ca vrea sa isi conserve relatiile cu puternicul vecin. 
Beijingul considera ca detine suveranitatea asupra cvasi-totalitatii Marii Chinei de Sud, o zona bogata in hidrocarburi, aflata la intretaierea unor rute maritime vitale pentru comertul mondial, insa revendicarile sale se suprapun cu pretentii emise de statele riverane Filipine, Vietnam, Malaezia si Brunei. Pentru a-si intari revendicarile, China a marit suprafata insulitelor sau recifelor si a construit piste de aterizare, porturi si alte instalatii, printre care, recent, patru faruri pe recife si un al cincilea in curs de construire. Astazi, Beijingul a inceput exercitii militare in Marea Chinei de Sud, intr-o zona din largul coastei de est a provinciei Hainan.
Adauga un comentariu