Secretele istoriei

Distrugerea campurilor petrolifere din noiembrie 1916

Publicat: 29 mai 2013
In primul razboi mondial rafinariile, sondele, precum si instalatiile din sud-estul tarii au fost distruse in toamna anului 1916 de ingineri britanici in ideea de a impiedica ultilizarea petrolului romanesc de catre nemti.
In urma acestora s-au pierdut 800 de milioane de litrii de titei.
Comandamentul britanic a privit cu ingrijorare deznodamantul bataliilor din sudul Romaniei, mai ales ca germanii se apropiau vertiginos de campurile bogate in petrol ale tarii. La fel ca in viitoarea conflagratie mondiala, petrolul romanesc se va dovedi vital pentru efortul german de razboi. Dupa consultari cu autoritatile romane, care si-au dat cu greu acceptul, se ia decizia de a distruge toate instalatiile petroliere ce ar fi putut fi folosite de inamic.
Norton Griffiths, conducatorul operatiunii de sabotare
Colonelul Griffiths, un inginer si soldat desavarsit, fiind un veteran al celui de-al doilea razboi al burilor, crease primele unitati britanice de genisti specializate in minarea fortificatiilor germane.
El coordona eforturile acestor unitati pe frontul de vest, la Messines in Belgia, cand i s-a dat ordinul de a se deplasa in Romania.
Instalatiile petroliere din Valea Prahovei, sterse de pe fata pamantului
In noiembrie, alaturi de echipa sa, ajunge in Bucuresti si este intampinat de regina Maria. Aceasta il avertizeaza ca profiturile unora dintre politicieni sunt atat de mari incat vor face tot posibilul sa il opreasca pe colonel, potrivit ziare.com.
Ea ii mai solicita ca, indiferent de obstacolele ce i se ridica, el sa isi duca misiunea pana la capat si sa ii impiedice pe germani sa puna mana pe petrolul romanesc.
Intr-adevar, el a primit foarte putin sprijin din partea autoritatilor fiind nevoit sa ceara ajutorul soldatilor romani care se retrageau din calea armatei germane. In alte cazuri a recrutat si oficiali ai companiilor petroliere, care stiau mai multe detalii despre zona bogata in petrol a Prahovei.
Prima oara s-a oprit la Targoviste unde se afla sediul companiei engleze „Romanian Consolidated Oilfields”. Griffiths a fost nevoit sa improvizeze, deoarece armata germana inainta rapid. Mecanismele sondelor erau blocate cu ce unelte aveau la indemana, era turnat ciment in instalatii, conductele au fost sparte, cuie erau aruncate in cisterne.
Incendiile au intunecat cerul
Au fost sapate santuri de la rezervoare in mici inghesuieli de pamant. Apoi valvele rezervoarelor erau deschise si titeiul ce se acumula era aprins. In afara de rafinaria „Romanian Consolidated Oilfields”, la Targoviste au mai fost distruse inca trei, ce apartineau unor companii germane si olandeze.
Peste 24.000 de tone de titei au fost distruse doar aici. Explozii puternice zguduiau razlet orizontul. Fumul innecacios se ridica in coloane dinspre rafinarii, iar orasul Targoviste a fost cufundat in intuneric pentru cateva zile.
Moreni, cel mai productiv camp petrolifer din Romania si beneficiind de cea mai buna tehnologie existenta la acea vreme, a fost transformat intr-o ruina aproape peste noapte.
Au fost infundate puturile de foraj si oamenii mergeau din sonda in sonda sfaramand toate componentele mecanice. Rezervoarele au fost apoi golite in santuri care faceau legatura cu instalatiile anexe. Peste 100 de sonde, alaturi de zeci de cladiri, au fost incendiate, pierzandu-se 42.000 de tone de titei.
La Baicoi au fost distruse alte zeci de sonde si puturi. Aproape de gara orasului se afla un depozit al companiei Astra Romana, precum si un numar de rezervoare ce au fost incendiate. Paguba totala a fost de 60.000 de tone.
Campina, un alt centru important, a avut si el intalnire cu „mania” distructiva a colonelului. Ca si in cazul celorlalte puturi acestea au fost infundate si sondele sabotate, urmate de aprinderea a inca 60.000 de tone de titei. Aceeasi soarta au avut-o si unele instalatii buzoiene, pierzandu-se inca 45.000 de tone.
Armata germana se apropie
Cea mai periculoasa parte a operatiunii s-a desfasurat la Ploiesti. Colonelul Griffiths este informat ca trupele germane intrasera deja in partea de nord a orasului.
Dupa un efort sustinut reusesc sa distruga mare parte din rezervoarele si rafinariile din jurul orasului, cu cateva minute inainte sa fie angajati in lupta de soldatii germani. Aici au reusit sa distruga 100.000 de tone de titei.
Tot in Ploiesti, un rezervor al rafinariei Vega de 50.000 de tone a fost aruncat in aer de Griffiths si oamenii lui. Explozia a fost mult mai puternica decat se asteptau si o parte din oamenii colonelului erau sa moara din cauza fragmentelor si schijelor.
Griffiths era el insusi sa fie ucis dupa ce la Rafinaria Astra a intrat cu o faclie intr-o cladire inundata cu petrol, ca mai apoi sa iasa grabit, cu hainele fumegand.
Succesul unei operatiuni dramatice
Toate zonele petrolifere importante din valea Prahovei au fost mistuite. Dupa doar o saptamana sudul tarii era inecat in fumul degajat de incendiile pornite de colonelul Griffiths, ingreunand inaintarea intregii armate germane.
Norul se deplasa neimblanzit, alimentat de incendiile uriase si de puturile care erupeau in flacari. Incendiile generate au fost cele mai mari pe care le-a vazut continentul european vreodata.
In intreaga arie de operatiuni au fost distruse 400 de puturi si 70 de rafinarii insumand 800.000 de tone de titei. Paguba, ajustata la inflatie, a fost calculata la peste 2.5 miliarde de euro, paguba pe care guvernul britanic se angajase sa o plateasca.
Abia in primavara anului 1917 o parte a instalatiilor fusesera puse in functiune de inginerii germani, dar productia era la doar un sfert. Daunele au fost atat de mari incat Kaiserul Wilhelm al II-lea al Germaniei, secondat de Maresalul Mackensen a facut o vizita la Campina pentru a inspecta reparatiile.
Totusi, eforturile germane nu au fost de ajuns pentru aprovizionarea masinii lor de razboi din ce in ce mai dependente de petrol, care va sucomba la sfarsitul lui 1918. 


loading...

Adauga un comentariu