Boli si tratamente

Diverticulita – simptome, cauze si tratament

Publicat: 05 iun. 2014
Diverticuloza reprezinta situatia in care  se formeaza structuri saculare la nivelul pliurilor mucoasei intestinale (cel mai frecvent la nivelul colonului sigmoid). Inflamatia acestor diverticuli reprezinta diverticulita si se manifesta prin dureri abdominale intense ce survin deseori in partea stanga a abdomenului insotite de febra si cresterea markerilor de inflamatie.
Cum se manifesta diverticulita
Diverticuloza este deseori asimtomatica , astfel incat pacientii nu sunt constienti de prezenta diverticulilor.
Diverticulita ( inflamatia diverticulilor) se manifesta prin dureri abdominale intense ce survin deseori in partea stanga a abdomenului (sediul durerii depinde de localizarea diverticulilor implicati) insotite de febra si cresterea markerilor de inflamatie (leucocite,VSH si proteina C reactiva).

Vezi si: Diverticulita se poate trata chirurgical
 

Pacientii mai pot prezenta: greturi, varsaturi, constipatie, diaree, scaune cu sange. In cazuri grave  poate surveni perforarea sau obstructia intestinala .
Triada clasica este durere in fosa iliaca stanga(partea stanga a abdomenului), febra si hiperleucocitoza (cresterea numarului de leucocite-globule albe ).
Factorii de risc implicati
Diverticulii apar cand presiunea crescuta actioneaza asupra unei zone subtiri din peretele intestinului, in special daca persoana are probleme de tranzit intestinal (constipatie) .

Vezi si: Metode de tratament pentru diverticulita
 

Varsta –pacientii peste 40 ani ,datorita scaderii elasticitatii peretelui intestinal
Dieta saraca in fibre si bogata in grasimi – diverticulita este rara in tarile in care predomina o dieta bogata in fibre alimentare.
Sedentarismul si Obezitatea
Diagnostic
Diagnosticul diverticulitei este pus in urma examenului clinic la care se adauga investigatii suplimentare (analize de sange ,examen radiologic si examen CT abdominal – examinarea de electie in acest caz ).
Colonoscopia este contraindicata in cazul diverticulitei acute.
Tratament
In functie de severitatea inflamatiei si a proceselor infectioase  si starea generala a pacientului este medicamentos sau chirurgical.
La pacientii cu diverticulita fara complicatii  este indicat un tratament medicamentos cu antibiotice de spectru larg (pentru distrugerea bacteriilor responsabile pentru infectie) timp de 7 -10 zile .Cei mai multi pacienti  cu diverticulita acuta raspund la tratamentul medicamentos dar 15 -30% necesita o interventie chirurgicala datorita complicatiilor dezvoltate sau a lipsei de raspuns la acest tratament.
Tratamentul chirurgical
Interventia chirurgicala este indicata  pacientilor  cu episoade recurente si agresive de diverticulita ( in general dupa cel de-al doilea puseu acut de diverticulita) sau in cazul complicatiilor -abces,peritonita,ocluzie intestinala.

Vezi si: 14 alimente care imbunatatesc digestia
 

Tipurile de interventii chirurgicale includ
rezectia de intestin  cu anastomoza primara ( se poate face clasic sau laparoscopic)
rezectie intestinala cu colostomie.
Rezectia (indepartarea chirurgicala a partii afectate a intestinului), urmata de reconectarea segmentelor sanatoase ale colonului (anastomoza – care poate fi manuala sau mecanica ) este interventia chirurgicala standard in cazul diverticulitei. In functie de extinderea inflamatiei, chirurgia poate fi traditionala sau laparoscopica.
Beneficiile in abordul minim invaziv (laparoscopic) sunt legate de trauma chirurgicala minora. Inciziile mici utilizate in chirurgia laparoscopica sunt asociate cu dureri considerabil mai mici (medicamente antialgice mai putine postoperator),   diasparitia  mai devreme a ileusului postoperator (obstructia intestinala cauzata de paralizie temporara), reluarea mai repede  a alimentatiei pe gura  si spitalizare mai scurta. Unele studii au remarcat mai putine complicatii  dupa abordul laparoscopic. De cele mai multe ori  durerea postoperatorie este legata de marimea inciziei abdominale. Prin urmare, este logic ca abordul laparoscopic, care utilizeaza mici  incizii, este asociat cu mai putina durere si mai putina nevoie de medicamente antialgice postoperator fata de  abordul deschis clasic. Pacientii care sufera o colectomie laparoscopica pot relua  dieta orala  mai devreme decat cei operati clasic,deschis.
Majoritatea studiilor au aratat ca pacientii cu colectomie laparoscopica sunt externati  din spital cu 1-3 zile mai devreme decat pacientii care sufera o colectomie deschisa,clasica.  Pacientii cu abord minim invaziv  au revenit la activitatea lor obisnuita, in medie, la doua saptamani dupa interventia chirurgicala, in timp ce pacientii care au suferit o colectomie deschisa  se intorc  la activitatea lor obisnuita la aproximativ sapte saptamani dupa interventia chirurgicale .
Rezectia cu colostomie ( ” anus contra naturii” ) este efectuata in cazurile in care inflamatia extinsa nu permite reconectarea colonului la rect.  Cateva luni mai tarziu, dupa vindecarea inflamatiei, chirurgul poate efectua o a doua operatie pentru  a reconecta colonul la rect.


loading...

Adauga un comentariu