News Flash:

Dividende de 35 milioane Euro

6 Ianuarie 2005
1351 Vizualizari | 0 Comentarii
•Pana la data de 31 decembrie 2004, agentii economici ieseni au fost obligati sa plateasca la Finante impozitul pe dividende, rezultate in urma distribuirii profitului pentru anul 2003 •Daca persoanele fizice au primit dividende in valoare de 1.360 miliarde lei, agentii economici actionari la alte firme au primit doar 40 miliarde lei

Conform datelor furnizate de catre reprezentantii Directiei Generale a Finantelor Publice Judetene (DGFPJ) Iasi, agentii economici ieseni au platit in anul 2004 dividende in valoare de aproape 1.400 miliarde lei, echivalentul a aproximativ 35 milioane de Euro. Astfel, in cursul anului trecut au fost platite de catre firmele iesene, in contul dividendelor acordate actionarilor persoane fizice, impozite pe dividende in valoare de 68 miliarde lei. Impozitul pe dividende se percepe prin retinere la sursa si este platit de beneficiar, asociat sau actionar, pentru anul fiscal 2003, in cuantum de 10 la suta din valoarea dividendelor brute de incasat, daca beneficiarul este persoana juridica, respectiv 5 la suta din valoarea dividendelor brute de incasat, daca beneficiarul este persoana fizica. In ceea ce priveste persoanele juridice, acestora le-au fost retinute impozite pe dividende in suma de 4 miliarde lei, ceea ce inseamna ca dividendele acordate acestora au fost in anul 2003 de doar 40 miliarde lei, suma infima in comparatie cu banii primiti de catre persoanele fizice. Aceasta suma, rezultata din calcule, demonstreaza ca in economia judetului Iasi se poate vorbi de o crestere economica in cursul anului 2003.

Dezavantaje

Masura luata de Ministerul de Finante cu cateva zile in urma, de uniformizare a cotei de impozitare a dividendelor este conform specialistilor, favorabila marilor intreprinderi, in detrimentul micilor intreprinderi si a microintreprinderilor. Acest lucru are loc datorita faptului ca pentru aceleasi venituri si cheltuieli inregistrate, o microintreprindere va trebui sa plateasca din 2005 un impozit pe dividende mai mare cu 5 la suta. Decizia loveste intr-un sector al economiei nationale format din intreprinderi mici, cu o cifra de afaceri pana la 100 mii Euro anual, intreprinderi care au cel mai mare potential de dezvoltare si care isi achita datoriile fata de stat. Acest sector este format in marea majoritate, conform oamenilor de afaceri ieseni, din oameni care au refuzat sa mai lucreze pentru stat, oameni care si-au luat soarta in maini si au inceput propria lor afacere. Foarte multi dintre acestia nu au nici o forma de angajare pentru ca sunt asociati unici si conform legislatiei actuale din domeniul muncii, nu se pot angaja la propria lor firma si sa primeasca lunar un salariu. Singura lor remuneratie pentru munca depusa de-a lungul unui an sunt dividendele, care conform modificarilor promise de Guvern se vor diminua cu 5 la suta, incepand cu data de 1 ianuarie, odata cu intrarea in vigoare a Codului Fiscal modificat. Efectul acestei masuri va fi resimtit odata cu incheierea exercitiului fiscal pentru anul 2004, in mod normal in luna februarie, cand va incepe distribuirea dividendelor.
Gelu JIREGHIE
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1364 (s) | 22 queries | Mysql time :0.013610 (s)