Scena artistica din Romania

„Divina Valeria Seciu” implineste 80 de ani. Prin ce drama trece actrita la batranete. Are parte de clipe triste spre finalul vietii ei

Publicat: 01 aug. 2019
3

Actrita Valeria Seciu a implinit pe 1 august  varsta de 80 de ani.  A fost una dintre cele mai indragite actrite de la noi, avand o frumusete aparte si  un talent enorm, insa aceasta are parte de clipe triste spre finalul vietii ei.

Cariera Valeriei a fost una incununata cu numeroase premii importante, fiind extrem de talentata si de o sensibilitate aparte.  A urmat cursurile Institutului de Teatru din Bucuresti, la clasa lui A. Pop Martian, intre 1960-1964, avandu-l ca asistent pe Octavian Cotescu, cel care, ulterior, avea sa-i devina sot. Printre colegii sai de promotie s-au numarat: Ion Caramitru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Florina Cercel, Mariana Mihut, Rodica Mandache, Virgil Ogasanu, Dora Chertes, Catalina Pintilie, Mircea Andreescu.

Isi traieste batranetea in singuratate

„Divina Valeria Seciu',  asa cum a numit-o directorul Teatrului Mic din Bucuresti, Mihai Dinvale, s-a nascut pe 1 august 1939, in Bucuresti, si implineste maine venerabila varsta de 80 de ani. Insa, aceasta are parte de clipe triste, fiind nevoita sa-si petreaca batranetea in singuratate. Sotul ei Octavian Cotescu a decedat, in urma cu 32 de ani,  iar singurul ei fiu, Alexandru Cotescu,  a decis, la cativa ani dupa tragedie,  sa se calugareasca. El si-a parasit mama pentru a imbraca haine monahale si traieste la manastirea Vatoped de pe Muntele Athos, purtand numele de Monahul Daniil. De altfel, el se numara printre traducatorii celei mai recente editii romanesti a culegerii de texte teologice „Everghetinos' (din gr., „Binefacatoarea').

Dupa ce Octavian Cotescu a decedat la varsta de 54 de ani, Valeria Seciu a fost devastata, insa dragostea ei pentru el nu s-a stins nici la 30 de ani dupa tragedie. Actrita a refuzat sa isi refaca viata, ramanand vaduva si nu a mai cautat compania niciunui alt barbat. „Mi se parea ca viata noastra trebuie cumva octrotita, ca nu putem expune, arata. Acum imi pare rau”, a marturisit ea, intr-un interviu pentru TVR 1, aceasta suspinand inca dupa regretatul ei sot.

S-a retras din viata publica

Indragita pentru rolurile ei  piesele 'Livada de visini', „Jocul Ielelor' sau 'Regele Lear', Valeria nu a mai fost vazuta deloc la evenimente, iar din vara anului 2014, a renuntat chiar si la cariera actoriceasca, retragandu-se permanent de pe scena, ce-i fusesera un refugiu in ultimii ani. Singura ei aparitie in public de atunci a avut loc in iulie 2015, cand a primit o stea pe aleea actorilor din Piata Timpului din Capitala. Insa, ea uimit pe toata lumea cu aparitiei, Valeria parand extrem de slabita.

Mai poate fi vazuta doar la biserica

Celebra actrita mai poate fi vazuta din cand in cand la Biserica Stavropoleos din centrul Capitalei, potrivit wowbiz.ro.  Micuta, fragila, ca o umbra, sta mereu intr-un colt. Parca incearca sa fie invizibila pentru cei din jur. Boala si singuratatea au daramat-o pe doamna Seciu si multi nici nu o recunosc', a povestit o credincioasa ce merge frecvent la respectivul lacas de cult pentru site-ul citat.

Valeria Seciu a fost: Margareta din Maestrul si Margareta' de Bulgakov; Genica din Niste tarani'; Ea' din Cerul instelat deasupra noastra, de Ecaterina Oproiu; Marguerite Gautier din „Doamna cu camelii', de Alexandre Dumas; Donata Genzi din „Regasire', de Luigi Pirandello; Irina Nikolaevna Arkadina din „Pescarusul', de A.P.Cehov; Margareta din „Maestrul si Margareta', de Mihail Bulgakov; Vivian Bearing in „Spirit', de Margaret Edson; Esme Allen din „Cum gandeste Amy', de David Hare; Spiritul Mamei din „Furtuna', de W. Shakespeare.

Adauga un comentariu