Secretele istoriei

Divortul Catherinei de Aragon de Henric al VIII-lea

Publicat: 07 ian. 2015
3

Frustrat de faptul ca nu avea un urmas masculin la tron, intr-o vreme in care nu mai existase precedentul ca o femeie sa acceada la domnie, si indragostit de Anne Boleyn, una din domnisoarele de onoare din suita reginei, in 1527 Henric a solicitat papei Clement al VII-lea anularea casatoriei cu Catherine. Dezbaterile au durat cativa ani. Exasperat ca nu a primit un raspuns favorabil din partea Papei, Henric il sfideaza, asumandu-si suprematia asupra chestiunilor religioase in 1531,sub titlul de Conducator suprem al Bisericii si clerului din Anglia si rupand relatiile diplomatice cu Roma.

Vezi si Viata lui Henric al III-lea al Angliei

In 1532 o repudiaza pe Catherine, dupa 23 de ani de casatorie. Aceasta repudiere, cunoscuta ca divortul regal (intr-o epoca in care nu exista notiunea de divort), marcheaza iesirea clerului catolic din Anglia de sub autoritatea papala si nasterea Bisericii Anglicane. Anularea casatoriei, refuzata de Clement al VII-lea in 1530, a fost pronuntata in 1533 de Thomas Cranmer, fost capelan al familiei Boleyn si noul arhiepiscop de Canterbury. La cateva zile dupa pronuntarea divortului, Henric al VIII-lea s-a casatorit cu Ann Boleyn.

Vezi si Pretentia Mariei Stuart la tronul Angliei

Dupa divort, Catherine de Aragon a fost exilata de la Curte la castelul Kimbolton, in comitatul Cambridgeshire, unde a murit pe 7 ianuarie 1536. A fost inmormantata la Catedrala Peterborough, ca printesa vaduva de Wales (Dowager Princess of Wales) – singurul titlu recunoscut de rege dupa divort, ca vaduva a fratelui sau – si nu ca Regina a Angliei.
Adauga un comentariu