Local

DNA a început urmărirea penală a lui Nicolae Bănicioiu și i-a pus sechestru pe avere

Publicat: 30 oct. 2020
Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al Sănătății
Nicolae Bănicioiu, fostul ministru al Sănătății

Procurorii DNA anunță oficial începerea urmăririi penale pe numele fostului ministru Nicolae Bănicioiu și punerea sub sechestru asigurător a unei părți din averea acestuia.

Parlamentul României a decis ridicarea imunității pentru Nicolae Bănicioiu, dând astfel undă verde acestor proceduri legale. Decizia Parlamentului a fost publicată în 27 septembrie în Monitorul Oficial iar vineri dimineață anchetatorii anticorupție i-au adus la cunoștință deputatului zero al Iaşului şi ministrul Sănătăţii în perioada Colectiv, acuzațiile din dosarul de mare corupție.

A început urmărirea penală a lui Nicolae Bănicioiu

Procurori din cadrul DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea urmăririi penale față de Nicolae Bănicioiu, deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și luare de mită în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că în perioada în care a deținut funcția de ministru al tineretului și sporturilor, suspectul Bănicioiu Nicolae ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ulterior ar fi primit de la unul dintre aceștia, suma totală de 1.292.122 lei, reprezentând dividende aferente anului 2013 distribuite de firmele controlate de cei doi oameni de afaceri, în schimbul influenței pe care a lăsat să se înțeleagă că o are asupra ministrului Sănătății și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții pentru a-i determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de:

– numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfășurau proceduri de achiziții publice,

– alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.

Dividente primite de la două firme

„La săvârșirea presupuselor fapte, suspectul Bănicioiu Nicolae ar fi fost ajutat de o altă persoană, suspect în cauză. Aceasta ar fi fost numită ca asociat în cele două firme, cu o cotă de participare la beneficii, în condițiile în care titularul în fapt al părților sociale era Bănicioiu Nicolae.

Persoana respectivă ar fi semnat dispozițiile de plată a dividendelor presupus emise de cele două firme ce ar fi avut-o pe ea ca beneficiar (ambele la data de 26.02.2014), deși suma de bani s-ar fi primit cash de Bănicioiu Nicolae de la unul dintre cei doi oameni de afaceri.

Ulterior, în calitate de ministru interimar al sănătății, iar apoi ca ministru titular al portofoliului, Bănicioiu Nicolae ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri, prin intermediul aceleiași persoane, suspect în cauză, prin metode similare disimulate în presupuse dividende cuvenite altora, suma totală de 2.612.389 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuțiile de ministru al sănătății“, se arată într-un comunicat remis de DNA.

Bani primiți pentru numirea/menținerea în funcții de manager a unor persoane

Concret, banii ar fi fost primiți în schimbul numirii/menținerii în funcții de manager a unor persoane, la anumite spitale cu care oamenii de afaceri aveau relații contractuale, precum și pentru alocarea preferențială de fonduri spitalelor cu care oamenii de afaceri aveau contracte.

În vederea asigurării confiscării sumei reprezentând obiectul infracțiunilor de corupție, s-a dispus sechestru asigurător asupra unor bunuri imobile, poprire pe conturi avându-l ca titular pe Bănicioiu Nicolae.

La data de 29 noiembrie 2020, suspectului Bănicioiu Nicolae i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Comentarii
  • Acest nenorocit merita sa putrezeasca in puscarie! Este un parvenit, un corupt si un criminal ..direct raspunzator pentru mortii din Colectiv! Afirma cu o nonsalanta debordanta ca spitalele noastre au tot ce le trebuie ca nu avem nevoie de nimic…..si prin asta a refuzat sansa la viata a multor raniti din colectiv. Este un exponent al coruptiei din clasa politica care de 30 de ani a nenorocit Romania!

Adauga un comentariu